Pakistan tarikh balik larangan TikTok kali kedua

 


Pakistan untuk kali kedua menarik larangan yang dikenakan ke atas TikTok mengenai kewujudan kandungan yang dianggap tidak bermoral. Larangan rasmi dicabut setelah aplikasi perkongsian video ditawarkan untuk memuat naik kandungan secara sederhana.

Sebuah mahkamah di bandar barat laut Peshawar bulan lalu memerintahkan pengawal selia komunikasi Pakistan Telecommunication Authority (PTA) untuk menyekat aplikasi tersebut setelah menyebarkan video yang dianggap bertentangan dengan nilai moral di negara mereka.


Semasa perbicaraan, seorang pegawai kanan PTA, Tariq Gandapur, mengatakan bahawa pihaknya telah menghubungi TikTok untuk memastikan bahawa kandungan terlarang telah disekat.


"Aplikasi itu telah meyakinkan kami bahawa mereka akan menyaring dan menyederhanakan kandungan," kata Jahanzeb Mehsud, seorang peguam PTA.


"Di Pakistan, kami telah mengembangkan pasukan penyederhanaan bahasa tempatan dan mempunyai mekanisme untuk melaporkan dan membuang kandungan yang melanggar garis panduan masyarakat kami. Kami berharap dapat terus melayani berjuta-juta pengguna dan pencipta TikTok di Pakistan yang telah mendapat tempat untuk kreativiti dan keseronokan , "kata TikTok.


Aplikasi ByteDance dari China ini sangat popular di kalangan belia Pakistan, terutama di kawasan luar bandar. TikTok telah dimuat turun hampir 39 juta kali di Pakistan.

Pakistan tarikh balik larangan TikTok kali kedua Pakistan tarikh balik larangan TikTok kali kedua Reviewed by thecekodok on 6:34:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.