Pandemik Meningkatkan Keuntungan Microsoft 44%

 


Pandemik ini memberi kesan negatif kepada banyak pihak, baik individu dan syarikat. Tetapi bagi Microsoft, wabak ini sebenarnya menyaksikan keuntungan mereka meningkat sebanyak 44%.

Ini tidak menghairankan, kerana jumlah orang yang memindahkan aktiviti mereka ke rumah bererti semakin banyak produk dan perkhidmatan Microsoft digunakan.


Pada Q3 2021 yang berakhir pada 31 Mac 2021, Microsoft mencatatkan pendapatan sebanyak USD 41.7 bilion, meningkat 19% berbanding tempoh yang sama tahun sebelumnya. Malah keuntungan mereka juga meningkat 44% menjadi USD 15.5 bilion.Microsoft berjaya melepasi harapan penganalisis Wall Street yang mengunjurkan bahawa mereka hanya akan memperoleh USD 41.05 bilion pada suku tersebut, seperti dikutip dari Engadget, Rabu (28/4/2021).


Prestasi kewangan Microsoft selama wabak ini dapat diramalkan, kerana lebih banyak pekerja dan syarikat bergantung pada perkhidmatan cloud dan digital, termasuk Microsoft.


Pendapatan Azure, menurut Microsoft, meningkat 50% dibandingkan tahun lalu, sementara pendapatan dari sektor Intelligent Cloud meningkat 22%, mencapai USD 15.1 bilion.


"Setelah setahun pandemi, kurva penggunaan digital tidak melambat, ia telah dipercepat, dan ini baru permulaan," kata CEO Microsoft, Satya Nadella dalam satu pernyataan.


"Kami membina awan selama beberapa dekad yang akan datang, meningkatkan pasaran dan berinovasi pada setiap lapisan teknologi untuk membantu pengguna kami bertahan dan berubah," tambahnya.


Anda boleh mengatakan suku berakhir dengan manis untuk Microsoft. Malah untuk segmen Pengkomputeran Peribadi, pendapatan mereka meningkat 19% menjadi USD 13 bilion. Segmen ini diisi oleh Windows, Xbox, dan Surface.


Walaupun tidak menjelaskan penjualan Xbox secara khusus, Microsoft mengakui bahawa penjualan konsol terbarunya - Xbox Series X / S - meningkat 232% berbanding tahun sebelumnya. Ini juga tidak mengejutkan, kerana masih banyak orang yang berusaha membeli konsol, walaupun stoknya terhad.

Pandemik Meningkatkan Keuntungan Microsoft 44% Pandemik Meningkatkan Keuntungan Microsoft 44% Reviewed by thecekodok on 6:30:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.