Pelbagai Telefon Bimbit Baru Dilancarkan


Realme C25 yang dilancarkan pada 23 Mac, dan Oppo A54, yang dilancarkan seminggu selepas itu. Dikeluarkan pada harga yang tidak jauh berbeza, kedua-dua telefon ini mempunyai kelebihan masing-masing.


Realme C25 memperjuangkan badan yang lasak. Telefon ini mempunyai perakuan TÜV Rheinland High Reliability yang merupakan standard kualiti tinggi untuk elektronik pengguna dan juga standard industri untuk pasaran utama di seluruh dunia.Untuk mendapatkan sijil Kebolehpercayaan Tinggi T RelV Rheinland, Realme C25 mesti lulus 23 ujian utama, termasuk:


10 senario ujian penggunaan harian seperti jatuh, lelasan akibat penggunaan.

7 senario ujian persekitaran yang melampau, seperti suhu super tinggi dan rendah, kelembapan tinggi dan rendah, turun naik voltan, hayat butang, elektrik statik, tekanan udara.

6 komponen senario ujian kebolehpercayaan.

Prestasi Realme C25 disokong oleh chipset MediaTek Helio G70. Realme menyediakan dua konfigurasi RAM dan memori dalaman, iaitu 4GB / 64GB dan 4GB / 128GB dengan slot microSD hingga 256GB.


Telefon ini membawa skrin LCD 6.5 inci dengan reka bentuk takat tetes air. Skrin ini mempunyai resolusi 1600 x 720 (HD +) dengan nisbah 20: 9.


Realme C25 dilengkapi dengan tiga kamera belakang. Kamera utama berukuran 48 MP dengan aperture f / 1.8 yang diklaim mampu menangkap lebih banyak cahaya sehingga gambar yang dihasilkan jelas dan terang.


Kamera utama ini disertakan dengan lensa makro 2MP yang dapat mengambil gambar hingga 4 cm dari jarak dekat. Terdapat juga lensa B&W 2MP yang dapat mengambil gambar potret dalam warna hitam dan putih.


Untuk menghasilkan foto yang lebih estetik, Realme menanamkan ciri Mode Super Nightscape dan lima Night Filter (Cyberpunk, Flamingo, Modern Gold, Dazzle, dan Astral) untuk menghasilkan foto malam yang lebih mengagumkan.


Di bahagian depan terdapat kamera selfie 8MP yang menyokong ciri seperti AI Beauty, mod HDR, mod potret, dan Panoselfie yang dapat mengambil gambar selfie yang lebih luas.


Kapasiti bateri Realme C25 adalah 6,000 mAh, yang diklaim mampu bertahan sehingga 47 hari dalam mod siap sedia. Atau ia juga boleh digunakan untuk memainkan permainan Mobile Legends hingga 10 pusingan.


Bateri ini disokong oleh pengecasan pantas 18W. Untuk memperpanjang jangka hayat bateri lebih lama, Realme menambahkan ciri Super Power Saving Mode.


Realme C25 hadir dalam dua pilihan warna, yakni Water Blue dan Water Grey dan menggunakan Realme UI 2.0 berdasarkan Android 11. Terdapat  varian 4GB / 64GB danvarian 4GB / 128GB.


Beralih ke Oppo A54, yang spesifikasinya agak serupa dengan Realme C25. Pengganti telefon Oppo A31 mempunyai layar berukuran 6.51 inci dengan resolusi HD + dan kadar penyegaran 60Hz. Skrin menggunakan reka bentuk lubang pukulan yang menghasilkan nisbah skrin-ke-badan 89.2%.


Dapur bergantung pada cip MediaTek Helio P35 yang digabungkan dengan RAM 4GB. Memori dalaman yang disediakan adalah 128GB yang dapat ditambahkan dengan microSD hingga 256GB.Oppo A54 membawa tiga kamera belakang yang terdiri daripada kamera utama 13MP, lensa makro 2MP dan lensa bokeh 2MP. Untuk mengambil gambar selfie, terdapat kamera depan 16MP.


Oppo membenamkan bateri berkapasiti 5.000 mAh yang didakwa digunakan untuk menonton YouTube sehingga 20 jam. Bateri ini disokong oleh pengecasan pantas 18W yang menjanjikan pengisian sehingga 75% dalam 60 minit.


Oppo A54 mempunyai ketebalan 8.4 mm dan berat 192 gram. Telefon ini mempunyai sijil IPX4, yang bermaksud bahawa ia tahan terhadap percikan air.


Peranti yang masih menjalankan ColorOS 7.2 berdasarkan Android 10, hadir dalam dua varian warna, iaitu Crystal Black dan Starry Blue.

Pelbagai Telefon Bimbit Baru Dilancarkan Pelbagai Telefon Bimbit Baru Dilancarkan Reviewed by thecekodok on 4:39:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.