Penapis Cahaya Biru Telefon Pintar Tidak Digunakan Untuk Mata

 


Banyak telefon pintar hari ini mempunyai ciri mod gelap, yang memaparkan teks putih pada latar belakang gelap. Terdapat satu lagi penapis biru atau ciri keselesaan mata. Tujuannya adalah untuk mengurangkan jumlah cahaya biru yang dipancarkan dari telefon pintar.

Setakat ini, penapis biru diklaim dapat membantu kesihatan mata jika pengguna melihat skrin untuk waktu yang lama, terutama sebelum tidur. Walau bagaimanapun, penyelidikan baru yang dilakukan oleh penyelidik di Universiti Brigham Young dan Pusat Perubatan Hospital Kanak-kanak Cincinnati menemui masalah dengan penapisan cahaya biru.


Penyelidikan yang melibatkan 167 responden muda, mendapati bahawa cahaya biru yang dipancarkan dari telefon pintar sebenarnya membantu mempengaruhi corak tidur pengguna telefon pintar, dan bukannya menjaga kesihatan mereka mata.


Para saintis mendapati bahawa walaupun tidak menggunakan telefon sebelum tidur meningkatkan kualiti tidur, tidak cukup untuk menyimpulkan bahawa cahaya biru buruk bagi pengguna.


Sebaliknya, para penyelidik mencadangkan bahawa mungkin keterlibatan psikologi dari penggunaan telefon pintar sebelum tidur yang berperanan lebih besar dalam mempengaruhi kualiti tidur.


"Walaupun terdapat banyak bukti yang menunjukkan bahawa cahaya biru meningkatkan kewaspadaan dan menjadikannya lebih sukar untuk tidur, adalah penting untuk memikirkan bahagian rangsangan mana yang merupakan pelepasan cahaya berbanding rangsangan kognitif dan psikologi yang lain," kata Chad Jensen, salah satu penyelidik yang membuat penyelidikan.

Penapis Cahaya Biru Telefon Pintar Tidak Digunakan Untuk Mata Penapis Cahaya Biru Telefon Pintar Tidak Digunakan Untuk Mata Reviewed by thecekodok on 6:37:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.