Pengeluaran Motherboard AMD Rusia untuk Pejabat Kerajaan


 GS Group dan Philax - dua syarikat dari Rusia - akan menghasilkan sekurang-kurangnya 40 ribu motherboard AMD yang akan digunakan untuk memenuhi keperluan negara.

Motherboard yang akan dihasilkan menggunakan cip AMD B450, dan kini hampir siap untuk pengeluaran. Ini kerana kedua-dua syarikat telah memenuhi semua ujian, dan bahkan telah mendapat sijil untuk digunakan di pejabat pemerintah.


Motherboard, menurut Toms Hardware, mempunyai reka bentuk yang serupa dengan motherboard ATX mikro buatan Asrock, iaitu B450M Pro4. Walaupun ada beberapa penyesuaian, kerana penggunaan di pejabat pemerintah tentu tidak memerlukan penampilan yang menarik atau ketersediaan fitur tertentu.Contohnya adalah slot m.2, yang, walaupun tersedia, dikatakan tidak disokong dalam daftar komponen yang dapat digunakan, seperti yang dikutip  dari Techspot, Senin (26/4/2021).


Tetapi dalam pernyataan rasmi mereka, kedua-dua syarikat berjanji bahawa motherboard ini cukup untuk memenuhi keperluan pengguna biasa. Seperti motherboard B450 yang lain, pemproses yang disokong adalah Ryzen 2000, 3000, dan 5000, dengan empat slot RAM hingga 3,200 MHz, dan terdapat dua slot PCIe 3.0 x16.


B450 sebenarnya bukan chipset motherboard AMD terkini. Terdapat chipset B550, atau bahkan X570, yang lebih baru. Namun, AMD menjadikan B450 masih menyokong pemproses terbaru mereka, Ryzen 5000.


Kemudian untuk tujuan keselamatan, motherboard ini juga menyokong modul platform yang dipercayai (TPM), yang mungkin diperlukan untuk keperluan di pejabat kerajaan.


Selain daripada papan induk, GS Support dan Philax juga akan menghasilkan 50,000 unit monitor, dan juga meneroka potensi kerjasama dengan syarikat lain untuk menghasilkan komponen lain.


Langkah ini diambil untuk mengurangkan ketergantungan Rusia terhadap bekalan komponen elektronik dari negara lain.

Pengeluaran Motherboard AMD Rusia untuk Pejabat Kerajaan Pengeluaran Motherboard AMD Rusia untuk Pejabat Kerajaan Reviewed by thecekodok on 4:27:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.