Penjualan Chip Naik Tetapi Pendapatan Intel Turun


 Intel Corp meningkatkan prospek penjualan tahunan kerana permintaan untuk komputer peribadi yang meningkat. Walau bagaimanapun, ramalan untung suku kedua 2021 masih jatuh kerana kos pengeluaran yang ditanggung oleh syarikat untuk mengejar pesaingnya.

Reuters, Ahad (25/4/2021) saham Intel jatuh 3.1% kepada USD 60.60 pada akhir perdagangan. Intel juga telah melupakan jangkaan suku pertama dalam unit cip pusat data yang ditonton dengan teliti


Intel telah menyiapkan teknologi pembuatan baru dalam beberapa tahun kebelakangan ini, meninggalkannya pesaing seperti Advanced Micro Devices Inc (AMD.O) dan Nvidia Corp. (NVDA.O) dalam perlumbaan untuk menghasilkan cip yang lebih cepat dan lebih kecil.Ketua Eksekutif Patrick Gelsinger mengatakan bahawa pembuat cip telah mula menyelesaikan masalah pembuatannya dan pada bulan Mac mengumumkan rancangan pengembangan besar-besaran untuk membina kilang baru di Amerika Syarikat dan Eropah.


Intel, yang merupakan salah satu daripada beberapa syarikat yang tersisa dalam industri cip pemproses yang merancang dan mengeluarkan cipnya sendiri, mengatakan bahawa ia mampu mengungguli pesaingnya semasa kekurangan cip global dengan mengendalikan kilang sendiri.


Tetapi syarikat itu mengatakan kekurangan komponen pihak ketiga lain yang diperlukan untuk membina komputer yang lengkap dapat menahan penjualan tahun ini.


Intel mengatakan perniagaan cip PCnya mempunyai penjualan $ 10.6 bilion pada suku pertama. Menurut data dari FactSet, angka itu melebihi jangkaan penganalisis sebanyak USD 10,17 bilion.


Gelsinger mengatakan bahawa syarikat telah melampaui jangkaan untuk cip PC sebahagiannya kerana ia dapat menyelesaikannya di kilang sendiri. Menurutnya, perubahan itu membantu Intel mengurangkan kekurangan bahan substrat global dan menghasilkan berjuta-juta unit bekalan.


"Kami dapat memenuhi komitmen pelanggan kami, seperti yang kami harapkan dapat dilakukan sepanjang sisa tahun ini dan memperoleh lebih banyak pangsa pasar tahun ini," kata Gelsinger.


"Sekiranya kami dapat lebih banyak pengaruh dalam rantai bekalan kami, yang kami ada banyak alat untuk dilakukan, saya harap kami berdua akan mengalahkan garis panduan kami untuk tahun ini dan mendapatkan lebih banyak pangsa pasar untuk tahun ini," lanjutnya.


Tetapi Angelo Zino, penganalisis ekuiti kanan di CFRA Research meramalkan bahawa momentum PC akan berkurang apabila vaksin COVID-19 telah dilancarkan di seluruh dunia dan pekerja akan kembali ke pejabat.


Menurut data Refinitiv, Intel menjangka pendapatan dan keuntungan yang disesuaikan pada tahun 2021 sebanyak USD 72.5 bilion dan USD 4.60 sesaham, di atas anggaran penganalisis sebanyak AS $ 72.32 bilion dan USD 4.58 sesaham.


Sementara itu, pendapatan dan perolehan yang disesuaikan pada suku kedua adalah USD 17.8 bilion dan USD 1.05 sesaham, dengan penjualan di atas anggaran penganalisis sebanyak USD 17.59 bilion tetapi perolehan di bawah ramalan USD 1.09 sesaham.


Ketua Pegawai Kewangan Intel George Davis mengatakan keuntungan yang lebih rendah disebabkan oleh syarikat yang melabur dalam meningkatkan teknologi pembuatan 10-nanometer dan 7-nanometer barunya.


Penganalisis penyelidikan Senior Kinngai Chan di Summit Insights Group mengatakan margin Intel sebahagiannya terjejas kerana tidak dapat menaikkan harga produk baru untuk menampung kos pengeluaran seperti yang berlaku pada masa lalu kerana saingan seperti AMD mempunyai produk yang lebih kompetitif.

Penjualan Chip Naik Tetapi Pendapatan Intel Turun Penjualan Chip Naik Tetapi Pendapatan Intel Turun Reviewed by thecekodok on 7:17:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.