Penyelidikan: Android berkongsi lebih banyak data pengguna daripada iOS

 


Syarikat seperti Google dan Facebook sebahagiannya percuma, jadi untuk terus menjana wang sebagai gantinya, mereka mengumpulkan data pengguna dan kemudian menjualnya kepada pengiklan yang membuat iklan yang diperibadikan dan disasarkan.

Oleh itu, jangan terkejut jika ada kajian yang menunjukkan di mana Android berkongsi lebih banyak data daripada iOS.


Ubergizmo, Khamis (1) Dia mendapati bahawa Android berkongsi kira-kira 20 kali lebih banyak data dengan Google daripada iOS dengan Apple.


Berdasarkan penemuannya dianggarkan bahawa pada permulaan, peranti Android mengirim sekitar 1MB data ke Google, sementara peranti iOS mengirim 42KB ke Apple.


Dianggarkan juga bahawa selepas 12 jam, Android secara kolektif mengumpulkan 1.3 TB data berbanding iOS yang mengumpulkan sekitar 5.8 GB.


Menanggapi penemuannya, Google kurang senang dengan penyelidikannya. Mereka tidak bersetuju dengan dakwaan surat khabar bahawa peranti Android berkongsi 20 kali lebih banyak data daripada iPhone.


"Kami mengenal pasti kelemahan dalam metodologi penyelidik untuk mengukur jumlah data dan tidak setuju dengan tuntutan makalah bahawa peranti Android berkongsi 20 kali lebih banyak data daripada iPhone," kata jurucakap Google.


"Menurut kajian kami, penemuan ini tidak sesuai dengan ukurannya, dan kami berkongsi masalah metodologi kami dengan penyelidik sebelum diterbitkan," lanjutnya.

Penyelidikan: Android berkongsi lebih banyak data pengguna daripada iOS Penyelidikan: Android berkongsi lebih banyak data pengguna daripada iOS Reviewed by thecekodok on 5:35:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.