Permainan Gran Turismo Secara Rasmi Menjadi Sukan di Olimpik Tokyo 2021


 Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC) mengumumkan satu siri sukan maya yang akan hadir di Olympic Virtual Series. Acara ini akan diadakan buat pertama kalinya menjelang Sukan Olimpik Tokyo 2021.

Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC) akan bekerjasama dengan lima Persekutuan Sukan Antarabangsa (IF) dan beberapa penerbit permainan. Ini dilakukan untuk menghasilkan Olympics Virtual Series, acara berlesen Olimpik yang pertama untuk sukan maya fizikal dan bukan fizikal.


Terdapat beberapa kategori sukan maya yang akan dipertandingkan, iaitu besbol, basikal, mendayung, belayar dan sukan permotoran. Gran Turismo dipilih sebagai permainan motorsport yang akan dipertandingkan, lapor dari  laman web rasmi Olimpik Tokyo, Isnin (26/4/2021).


Presiden IOC Thomas Bach berkata Olympics Virtual Series adalah Olimpik baru yang memberikan pengalaman digital yang unik, dengan tujuan untuk memupuk hubungan langsung dengan khalayak baru dalam bidang sukan maya.


"Konsep ini sejajar dengan Agenda Olimpik 2020 + 5 dan Strategi Digital IOC. Ini mendorong penyertaan sukan dan mempromosikan nilai Olimpik yang berfokus pada belia," kata Bach.


Berikut adalah Persekutuan Antarabangsa dan penerbit permainan yang akan mengambil bahagian dan menjadi sebahagian daripada Siri Maya Olimpik:


Baseball - World Baseball Softball Confederation (WBSC) - eBaseball Powerful Pro Baseball 2020 (Konami Digital Entertainment)

Berbasikal - Union Cycliste Internationale (UCI) - Zwift (Zwift inc.)

Rowing - World Rowing - Format terbuka

Pelayaran - Pelayaran Dunia - Regatta Maya (Virtual Regatta SAS)

Automotif - Federation Internationale de l'Automobile (FIA) - Gran Turismo (Polyphony Digital)

Siri Maya Olimpik itu sendiri akan diadakan menjelang Sukan Olimpik Tokyo 2020 yang ditangguhkan sehingga Julai 2021 kerana wabak tersebut. Rancangan untuk acara ini akan bermula pada 13 Mei hingga 23 Jun 2021.


Lima sukan yang dipertandingkan dalam Olympic Virtual Series akan mempunyai konsep yang berbeza. Dalam kes ini, penerbit akan menggunakan platform masing-masing.


Sementara itu, perincian mengenai konsep dan berapa hadiah yang boleh diambil masih belum diketahui. Tetapi mereka mengatakan bahawa mereka akan mengumumkannya tidak lama lagi.

Permainan Gran Turismo Secara Rasmi Menjadi Sukan di Olimpik Tokyo 2021 Permainan Gran Turismo Secara Rasmi Menjadi Sukan di Olimpik Tokyo 2021 Reviewed by thecekodok on 4:25:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.