Profil Tencent Boss Ma Huateng, Lelaki Terkaya di China


 Bos Tencent Ma Huateng menjadi orang terkaya di China. Aset mencapai USD 63,4 miliar atau setara dengan Rp 921 triliun.

Tokoh Ma Huateng semakin dikenali, terutama di kalangan orang Indonesia, setelah diseret sebagai bapa saudara seorang selebriti TikTok, Sisca Kohl, walaupun belum ada pengesahan mengenai berita ini. Berikut adalah profil CEO Tencent Holdings Ma Huateng.


Lulusan sains komputer

Ma Huateng dilahirkan pada 29 Oktober 1971 di Guangdong, China. Dia adalah lulusan sains komputer dari Shenzen University. Nama panggilannya ialah Pony Ma.Pada usia 27 tahun, dia memulakan Tencent bersama empat rakannya. Tepat pada tahun 1998. Dia juga berjaya membangun Tencent, seperti yang dibuktikan oleh aplikasi besar seperti WeChat yang kini memiliki 1 miliar pengguna.

Tencent melebarkan sayapnya

Seperti yang dikaji oleh The Famous People, Tencent berkembang pesat. Tencent menjadi penyedia perkhidmatan pesanan segera terbesar pada tahun 2004, dengan bahagian 74% di pasaran China. Syarikat ini berjaya mengumpulkan USD 200 juta dengan cepat, menjadikan Ma salah satu ahli perniagaan China terkaya.


Pada tahun 2004, pemikiran pemasaran Ma yang tajam muncul dengan banyak idea segar untuk permainan dalam talian. Pada masa yang sama, Ma terfikir untuk menceburkan diri ke zon e-commerce. Pada tahun 2005, Ma melancarkan Paipai.com, pesaing platform e-dagang terbesar di China, Alibaba.com.


Sebilangan besar kejayaan Ma datang dari permainan video dalam talian, yang telah menjadi pasaran utama pada tahun 2010 kerana akses internet menjadi lebih mudah pada masa itu. Tencent Games, bahagian dari Tencent, bekerja pada pengembangan permainan video di bawah Tencent Interactive Entertainment. Ditubuhkan pada tahun 2003, Tencent Games menjadi syarikat permainan video terbesar di dunia pada tahun 2018. Perniagaan Tencent lain termasuk Tenpay (sistem pembayaran dalam talian) dan Tencent Pictures (sebuah syarikat produksi filem).


Rendah diri

Berbeza dengan saingannya Jack Ma, Ma Huateng diketahui memiliki keperibadian yang lebih introvert, menurut Forbes. Tetapi itu tidak bermakna dia boleh dipandang rendah.


Nama Ma Huateng termasuk dalam senarai '100 Orang Paling Berpengaruh di Dunia' pada tahun 2007, 2014 dan 2018. Dia juga telah dimasukkan dalam senarai 10 orang terkaya di dunia pada tahun 2017 di Forbes.

Profil Tencent Boss Ma Huateng, Lelaki Terkaya di China Profil Tencent Boss Ma Huateng, Lelaki Terkaya di China Reviewed by thecekodok on 5:24:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.