Ratusan GPU untuk Perlombongan Bitcoin diseludup ke China

 


Kastam pemerintah Hong Kong merampas 300 GPU buatan Nvidia yang akan diseludup ke China menggunakan kapal nelayan.

GPU yang dirampas tidak mempunyai port output video, yang bermaksud bahawa GPU termasuk dalam kategori pemproses perlombongan CMP atau cryptocurrency, alias GPU yang bertujuan untuk melombong mata wang kripto, aka bitcoin.


Ada kemungkinan bahawa CMPU GPU yang dirampas adalah varian CMP 30HX. Sebabnya ialah setakat ini hanya dua varian CMP yang telah dilepaskan, iaitu CMP 30HX dan 40HX. Namun, hanya varian 30HX yang telah dijual ke pasar.Penyeludup ini mulai dipantau atas kegiatan mencurigakan mereka, iaitu memuat barang di kapal nelayan. Ketika diserbu, kumpulan penyeludup ini berjaya melarikan diri ke perairan China dengan menggunakan bot berkelajuan tinggi.


Walaupun begitu, barang-barang yang hendak diseludup berjaya disita. Selain GPU CMP, kebiasaan Hong Kong juga menyita pelbagai makanan eksotik, alat dan telefon bimbit. Barang teknologi yang dirampas bernilai sekitar USD 257 ribu atau sekitar Rp 3,7 miliar.


Tidak menghairankan bahawa GPU untuk menambang cryptocurrency ini sedang diseludup masuk. Harga GPU ini pada masa ini tinggi kerana permintaan tinggi dan stok terhad, dan populariti cryptocurrency terus meningkat, kemungkinan harga komponen tersebut juga akan terus meningkat.


Nvidia melancarkan GPU CMP beberapa ketika yang lalu sebagai penyelesaian mereka untuk mengatasi kekurangan GPU untuk permainan. Sebabnya adalah bahawa permainan GPU menjadi langka kerana pelombong cryptocurrency telah membeli saham.


Atas sebab ini, Nvidia mengeluarkan kemas kini yang menjadikan GPU mereka tidak lagi optimum untuk penambangan. Sebaliknya mereka mengeluarkan CMPU GPU, yang dikhaskan untuk penambang cryptocurrency.

Ratusan GPU untuk Perlombongan Bitcoin diseludup ke China Ratusan GPU untuk Perlombongan Bitcoin diseludup ke China Reviewed by thecekodok on 4:26:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.