Sama seperti Google, Huawei kini mengusahakan perisian dan cloud

 


Huawei telah mengalihkan fokus perniagaannya ke bidang perisian, seperti pengkomputeran awan dan kereta pintar kerana perniagaan perkakasannya terus ditekan melalui pelbagai sekatan dari Amerika Syarikat.

Pergeseran fokus ini dapat dilihat dari beberapa produk Huawei yang dikeluarkan baru-baru ini. Seperti sistem kereta autonomi yang digunakan oleh Arcfox, pembuat kereta di bawah Kumpulan BAIC, yang mengeluarkan kereta dengan OS HarmonyOS, lengkap dengan kerja gergasi China mengenai teknologi kereta autonomi.


Huawei tidak membuat kereta pintar, tetapi mereka fokus pada teknologi di sebalik kereta pintar ini, seperti yang dikutip dari CNBC, Isnin (26/4/2021).Kemudian sebelumnya Huawei juga melancarkan beberapa produk pengkomputeran awan baru untuk bersaing dengan peneraju pasaran di China, iaitu Alibaba. Harapannya ialah perniagaan baru ini dapat meningkatkan bahagian pendapatan dari perniagaan perisian dan perkhidmatan dari jumlah pendapatan Huawei.


"Di masa depan ini akan meningkatkan bahagian perniagaan perisian dan perkhidmatan kami dalam jumlah keseluruhan hasil," tulis Huawei dalam pernyataan rasminya.


Seperti diketahui, perniagaan Huawei mengalami tekanan sejak kebelakangan ini. Yaitu kerana berbagai sekatan yang mereka terima dari pemerintah AS, seperti memasukkan nama mereka dalam Daftar Entiti, daftar syarikat yang tidak dapat melakukan perniagaan dengan syarikat dari AS, dan juga tidak dapat menggunakan teknologi dari negara Paman Sam .


"Huawei melipatgandakan peralihannya ke syarikat perisian / cloud dan perkhidmatan. Dengan langkah seperti ini Huawei telah berubah menjadi seperti Google," kata Neil Shah, pengarah penyelidikan di Counterpoint Research.


Google adalah syarikat di belakang Android, sistem operasi yang paling banyak digunakan pada telefon pintar di seluruh dunia. Mereka juga mengusahakan perisian untuk kereta pintar, serta perniagaan pengkomputeran awan yang berkembang pesat.


HarmonyOS ini sepertinya adalah 'Android' Huawei, kerana ia dirancang untuk digunakan pada berbagai perangkat, dari telefon bimbit hingga TV hingga kereta. Namun, dalam bidang perniagaan baru ini, Huawei juga akan menghadapi cabaran dari beberapa syarikat China yang sudah mengusahakan sektor ini.


Contohnya Alibaba, yang merupakan peneraju pasaran untuk perniagaan pengkomputeran awan di China, sementara di sektor kereta pintar, terdapat sejumlah syarikat yang sudah ada, seperti Baidu, atau pemain baru seperti Xiaomi yang baru-baru ini telah menyatakan minat untuk sektor ini.

Sama seperti Google, Huawei kini mengusahakan perisian dan cloud Sama seperti Google, Huawei kini mengusahakan perisian dan cloud Reviewed by thecekodok on 3:58:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.