Samsung Galaxy A52 Vs Galaxy A51, Perbandingan Spesifikasi

 


Samsung secara rasmi menggantikan Galaxy A51 dengan Galaxy A52. Sejumlah penambahbaikan telah diberikan oleh vendor Korea Selatan ini, berikut adalah perbandingan spesifikasi.

Paparan 90Hz Super AMOLED

Seperti Samsung Galaxy A51, skrin Galaxy A52 masih menggunakan panel Super AMOLED. Ukurannya berukuran 6.5 inci dengan resolusi Full HD +.


Perbezaannya adalah, Galaxy A52 memiliki kadar penyegaran 90Hz, sehingga menjanjikan paparan layar yang lebih halus daripada Galaxy A51 60Hz. Bukan hanya itu, kadar paparan sentuhan adalah 180Hz, ini akan memberikan pengalaman permainan yang lebih baik yang lebih menarik.



Sekiranya Galaxy A51 dilindungi oleh Gorilla Glass 3, Samsung menyematkan Gorilla Glass 5 pada penggantinya.


Pandangan Hadir

Galaxy A51 mempunyai penampilan glossy di shell belakang yang dihiasi dengan motif potongan berlian. Tetapi paparannya terasa begitu lama sekarang.


Oleh itu, Samsung telah mengadopsi penampilan matte di bahagian belakang Galaxy A52, memberikan kesan yang lebih sederhana dan kontemporari, tetapi masih mempunyai rasa premium.


Secara dimensi, Galaxy A52 dibuat sedikit lebih besar daripada pendahulunya. Walaupun kenaikan ini tidak ketara. Sebagai contoh, ketebalan meningkat dari 7.9 mm menjadi 8.4 mm. Begitu juga, berat badannya meningkat dari 172 gram menjadi 189 gram.


Perubahan yang dapat dilihat pada mata dapat dilihat pada ukuran lubang pukulan, di mana ukurannya lebih kecil dari sebelumnya. Samsung juga mengubah perumahan kameranya, menjadikannya lebih menonjol dan dibuat untuk menyatu dengan warna belakang.


Samsung masih menawarkan empat varian warna dalam edisi ini. Sekiranya Galaxy A51 menyediakan Prism Crush Black, Prism Crush White, Prism Crush Blue dan Prism Crush Pink, Galaxy A52 mempunyai pilihan warna Awesome Black, Awesome White, Awesome Violet dan Awesome Blue.


Kamera Utama Naik

Samsung masih mempunyai empat kamera di bahagian belakang dengan peningkatan sensor utama. Ketika dilepaskan, Galaxy A51 membawa kamera utama 48 MP (f / 2.0), sementara penggantinya adalah 64 MP (f / 1.8).


Komposisi lain masih sama, terdapat kamera ultra lebar 12 MP, disertai lensa makro 5 MP dan sensor kedalaman 5 MP.


Kamera selfie Galaxy A52 dan Galaxy A51 masih sama. Ukurannya 32 MP dengan aperture f / 2.2, mempunyai kemampuan rakaman video 4K 30fps.


Lebih banyak Gahar Chipset

Galaxy A51 bergantung pada chipset Exynos 9611 buatan Samsung dengan fabrikasi 10nm, sementara Galaxy A52 dikuasakan oleh Snapdragon 720G buatan Qualcomm dengan fabrikasi 8nm.


Samsung mencampurkannya dengan 8GB RAM. Tidak menghairankan bahawa keputusan sejumlah ujian penanda aras untuk Galaxy A52 lebih tinggi daripada Galaxy A51 yang dilengkapi dengan RAM 6 GB.


Kapasiti Bateri Besar

Samsung Galaxy A51 mempunyai bateri 4.000 mAh. Sementara Galaxy A52 mempunyai kapasiti yang lebih besar, iaitu 4.500 mAh.


Bukan sahaja lebih besar, teknologi pengecasan pantas juga lebih pantas. Galaxy A52 melakukan pengecasan pantas 25W yang menjanjikan 50% bateri dalam 30 minit. Sementara Galaxy A51 masih 15W.


ciri-ciri

Kedua-dua telefon ini mempunyai ciri yang serupa. Kedua-dua Galaxy A51 dan A52 dilengkapi dengan cap jari pada skrin, NFC dan USB Type C.


Cuma, Galaxy A52 sudah mempunyai sijil IP67. Ini bermaksud bahawa telefon ini tahan air pada kedalaman hingga satu meter selama 30 minit.


Samsung Galaxy A52 Vs Galaxy A51, Perbandingan Spesifikasi Samsung Galaxy A52 Vs Galaxy A51, Perbandingan Spesifikasi Reviewed by thecekodok on 4:19:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.