Samsung mempersembahkan TV Neo QLEDnya, apa yang hebat?

 


Pada tahun 2021, Samsung menghadirkan rangkaian televisyen baru yang mereka namakan Neo QLED. Terdapat empat peningkatan utama yang disediakan oleh syarikat teknologi tinggi Korea Selatan ini.

1. Sumber Cahaya Baru

Neo QLED membawa sumber cahaya baru yang mereka namakan Quantum Mini LED. Samsung merancang Quantum Mini LED dengan ketinggian hanya 1/40 LED konvensional.


Quantum Mini LED menyempitkan jarak optik, memberi jalan kepada reka bentuk televisyen yang lebih moden dan anggun. Kelebihan lain membolehkan televisyen memaparkan warna hitam yang padat sehingga tidak berpotensi mekar.Teknologi ini juga memberikan peningkatan nisbah kontras yang dramatik. Ini dilakukan dengan meningkatkan tahap kecerahan objek kecil.


Selain itu, Neo QLED membawa kelantangan warna 100% dari sebelumnya, sehingga mampu menampilkan warna dengan tepat dan terang.


2. Gradasi Warna Lebih Banyak

Samsung menggunakan teknologi Quantum Matrix dengan meningkatkan penggredan 12-bit sehingga dapat mengawal sumber cahaya. Ini sangat berbeza dengan televisyen konvensional yang masih menggunakan gradasi 8 atau 10 bit.


Hasilnya, dengan Quantum Matrix, televisyen Neo QLED dapat menampilkan warna kelabu dengan sangat baik. Ia sama ketika memaparkan pemandangan warna.


3. Peningkatan AI

Samsung telah memasangkan Neo Quantum Processor di televisyen barunya yang meningkatkan kemampuan peningkatan AI dari segi prestasi dan kontras.


Neo QLED menggunakan Rangkaian Analisis Kualiti Imej Masa Nyata. Ciri ini menganalisis kandungan masuk dari pelbagai saluran, resolusi, perincian dan tahap kebisingan untuk kelas atas.


Dengan kemampuan pembelajaran mendalam rangkaian saraf telah meningkat 16 kali ganda berbanding tahun lalu, hasil kelas atas telah meningkat jauh dari sebelumnya. Malah kandungan resolusi SD dapat dipaparkan dengan lebih terperinci daripada televisyen konvensional.


4. Permainan

Samsung Neo QLED TV memberikan pengalaman permainan terbaik untuk gamer yang paling sukar, baik di PC dan di konsol permainan. Ciri-ciri terkini seperti Super Ultra Wide Game View, Auto Game Mode, memberikan peningkatan prestasi, ciri grafik gerakan, pengurangan ketinggian input, dan kualiti suara yang lebih lengkap dan mendalam, berkat teknologi AI.

Samsung mempersembahkan TV Neo QLEDnya, apa yang hebat? Samsung mempersembahkan TV Neo QLEDnya, apa yang hebat? Reviewed by thecekodok on 4:13:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.