Skully, Helmet Canggih Yang Bangkrut

 


Skully adalah topi keledar canggih yang dilengkapi dengan augmented reality (AR). Seharusnya mempunyai masa depan yang cerah, tetapi sebaliknya bangkrut.

Apa yang berlaku sekiranya semasa menunggang motosikal, topi keledar yang digunakan mempunyai ciri canggih seperti di filem? Jadi jawapannya ada di helmet Skully ini.


Helmet Skully ada di sini untuk menjadi teman anda semasa lawatan. Helmet Skully adalah helmet yang mempunyai teknologi dan ciri yang sangat canggih.Seperti yang dilaporkan oleh TechCrunch ketika dilihat pada hari Isnin (5/4/2021), helmet adalah helmet AR (Augmented Reality) pertama di dunia dan dilengkapi dengan ciri canggih lain.


Skully dilengkapi dengan kamera belakang dan memiliki tampilan head up untuk memeriksa kenalan dan streaming muzik semasa dalam perjalanan. Salah satu ciri yang paling hebat dalam topi keledar ini ialah ciri 360 ° dengan kamera buta 180 °.


Di samping itu, terdapat juga fitur untuk panggilan suara dan SMS bebas tangan semasa kenderaan sedang memandu. Helmet ini hanya mempunyai dua variasi warna, iaitu hitam dan putih.


Namun, di sebalik semua teknologi canggih yang ditawarkannya, ternyata syarikat yang menghasilkan topi keledar ini telah muflis. Pada mulanya, topi keledar ini merupakan permulaan yang berjaya pada tahun 2014.


Pada tahun itu Marcus Weller sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Skully mengumpulkan $ 1.1 juta dan menerima suntikan dana dari pelabur sebanyak $ 11 juta. Namun, ternyata wang daripada pelabur digunakan sebagai gantinya untuk perjalanan mewah, membeli kereta mewah, dan membeli barang mewah lain.


Dari 3,000 unit helmet yang dipesan lebih awal, hanya 20-100 unit yang dihantar kepada pengguna. Marcus Weller dan saudaranya Mitchell dituntut kerana menggunakan dana syarikat untuk kegunaan peribadi.


Menurut jurucakap Skully, syarikat itu mesti ditutup kerana dana yang terhad. Syarikat itu dilaporkan tidak dapat menyelesaikan pengeluaran pra-pesanan helmet bernilai $ 2,000 yang mesti diterima oleh 3,000 orang.


Syarikat itu mengemukakan kebankrapan pada tahun 2016, tetapi produk dan asetnya diperoleh oleh jenama Skully Technologies pada tahun 2017. Syarikat baru itu mengatakan bahawa mereka mempunyai hubungan dengan syarikat sebelumnya.


Syarikat Skully Technologies dikendalikan oleh Ivan dan Rafael Contreas di Atlanta, Georgia. Tetapi sebenarnya, kedua-dua pemerhati itu adalah sepupu Ketua Pegawai Eksekutif Skully sebelumnya. Syarikat kedua ini juga gagal dalam nasibnya.

Skully, Helmet Canggih Yang Bangkrut Skully, Helmet Canggih Yang Bangkrut Reviewed by thecekodok on 10:03:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.