Telefon LG Secara rasmi Gulung Tikar, Selamat tinggal


 LG secara rasmi mengesahkan bahawa ia akan menutup perniagaan telefon bimbitnya. Pengunduran LG dari perniagaan telefon bimbit akhirnya diumumkan setelah desas-desus dan spekulasi beredar dalam beberapa bulan terakhir. Selamat tinggal telefon bimbit LG.

Dalam pernyataan rasminya, LG mengatakan ia tidak akan lagi mengeluarkan dan menjual telefon bimbit baru. Keputusan untuk menutup perniagaan telefon bimbitnya telah disetujui oleh lembaga pengarah LG hari ini, Isnin (5/4).


"Keputusan strategik LG untuk keluar dari sektor mudah alih yang sangat kompetitif akan membolehkan syarikat memfokuskan sumbernya pada bidang pertumbuhan seperti kenderaan elektrik, komponen, peranti bersambung, rumah pintar, robotik, kecerdasan buatan, dan penyelesaian perniagaan-ke-perniagaan, juga sebagai platform dan perniagaan. ", kata LG dalam pernyataan resminya, seperti yang dikutip oleh The Verge, Isnin (5/4/2021).


Persaingan yang sengit telah menjadikan perniagaan telefon bimbit LG terus kehilangan wang sejak suku kedua 2015. Pada tahun 2020, bahagian telefon bimbit LG mencatatkan kerugian sebanyak USD 751 juta.


Dengan LG menarik diri dari perniagaan telefon bimbit, ini bermakna telefon bimbit mereka tidak akan dilancarkan secara terbuka. Peranti ini terakhir diperlihatkan di CES 2021, dan pada masa itu LG berjanji telefon akan dilancarkan tahun ini.


LG pertama kali dilaporkan keluar dari perniagaan telefon bimbit pada Januari tahun ini. Walaupun pada awalnya ditolak, vendor Korea Selatan ini kemudian mengatakan mereka meninjau arah perniagaan telefon bimbit dengan mempertimbangkan semua kemungkinan.


Pada bulan Mac, LG dilaporkan mencari pembeli untuk perniagaan telefon bimbitnya. Beberapa syarikat dihubungkan, termasuk Google, Facebook, Volkswagen dan Kumpulan Bin, tetapi perbincangan mengenai pembelian ini belum mencapai persetujuan.


Media Korea Selatan DongA juga mengatakan LG telah berhenti mengembangkan telefon bimbit terbarunya dengan skrin tatal, dan membatalkan telefon yang direncanakannya pada separuh pertama tahun 2021.


Selepas pengumuman ini, LG masih akan menjual unit mudah alih yang ada. Di samping itu, sokongan perkhidmatan dan perisian akan tetap tersedia untuk pengguna dalam beberapa tempoh berikutnya, bergantung pada wilayahnya.


Penutupan perniagaan telefon bimbit LG akan selesai sepenuhnya pada 31 Julai 2021, tetapi stok dan penjualan unit mudah alih yang ada mungkin masih tersedia selepas tarikh akhir ini.

Telefon LG Secara rasmi Gulung Tikar, Selamat tinggal Telefon LG Secara rasmi Gulung Tikar, Selamat tinggal Reviewed by thecekodok on 12:45:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.