Telefon LG Terancam Mati, Oleh itu Ingatlah Nokia dan BlackBerry


 Persaingan dalam perniagaan telefon bimbit sangat sukar, dari dulu hingga sekarang. Penjual yang kini sedang berjuang dan kemungkinan akan ditutup adalah LG. Nasib telefon bimbit LG mengingatkan kita pada Nokia dan BlackBerry pada masa lalu.

Media Korea Selatan telah melaporkan bahawa LG telah berbincang dengan syarikat-syarikat yang berminat seperti Vingroups dari Vietnam ke Volkswagen. Walau bagaimanapun, rundingan gagal kerana harganya dianggap terlalu mahal, walaupun bahagian pasaran LG pada masa ini tetap 1% di seluruh dunia.


Maka kemungkinan masih ada satu pilihan yang harus dilakukan, iaitu menutup bahagian telefon bimbit LG yang terus kehilangan wang selama bertahun-tahun. Keputusan akhir kemungkinan akan dibuat pada bulan April dan diumumkan kepada pekerja. Sekiranya kejadian itu benar, pekerja akan dipindahkan ke bahagian lain.


Perendaman pengeluar telefon bimbit bukanlah perkara baru. Bahkan Nokia dan BlackBerry, yang pada masa lalu lebih berjaya daripada LG, telah mengalaminya.


Sebelum kedatangan iPhone, Nokia adalah vendor telefon bimbit yang paling popular. Tetapi pada tahun 2009, jelas bahawa iPhone telah merevolusikan industri telefon pintar dengan skrin sentuh yang inovatif.


Kemudian Google memperkenalkan sistem operasi Android. Salah satu pengguna pertama adalah Samsung, saingan utama Nokia. Perlahan tetapi pasti, Nokia ketinggalan, tetapi masih berkeras untuk menggunakan sistem operasi Symbian.


Alih-alih menggunakan Android, pegawai Nokia memutuskan untuk menggunakan Windows Phone yang popularitinya belum diuji. Langkah itu akhirnya menjadi kesalahan sehingga Nokia merosot, bahkan bahagian telefon bimbit Nokia dijual dengan murah kepada Microsoft. Pada masa ini, Nokia telah terbang dengan baik di tangan HMD Global walaupun belum mencapai kejayaannya.


Beralih ke BlackBerry, yang juga terkenal dalam industri telefon pintar. Pada puncaknya pada tahun 2008, perusahaan tersebut bernilai USD 84 miliar. Produknya juga popular di kalangan ramai orang.


Kerana kejayaan mereka, Mike Lazaridis dan Jim Balsillie, mantan co-CEO BlackBerry, sebuah syarikat yang sebelumnya dikenali sebagai Research in Motion (RIM), meremehkan kedatangan iPhone yang diperkenalkan oleh Steve Jobs pada tahun 2007.


Walaupun ada beberapa perkara positif seperti kemampuan penyemak imbas yang lebih baik daripada Blackberry, kedua-duanya memandang iPhone sebagai telefon mainan. Baterinya dianggap lemah dan papan kekunci skrin sentuh iPhone sukar digunakan berbanding dengan papan kekunci fizikal pada BlackBerry.


"Tidak peduli seberapa baik iPhone, ia menghadirkan kesulitan bagi pengguna. Cuba ketik pada skrin sentuh iPhone, itu adalah kesukaran yang nyata," kata Balsillie.


Tetapi perlahan tetapi pasti, iPhone mengubah industri telefon pintar. Skrin sentuh yang responsif dan besar, penyemak imbas dan pemain muzik yang baik, menjadikannya kegemaran. BlackBerry dianggap lambat dalam menjangkakan cabaran yang dihadapi oleh iPhone. Begitu juga dengan Android.


BlackBerry akhirnya hilang sepenuhnya dan syarikat induk memutuskan untuk tidak lagi menghasilkan telefon bimbit sendiri. Setelah bangkit dengan TLC, vendor dari China, kini BlackBerry berusaha dihidupkan kembali oleh syarikat telefon bimbit baru bernama OnwardMobility.

Telefon LG Terancam Mati, Oleh itu Ingatlah Nokia dan BlackBerry Telefon LG Terancam Mati, Oleh itu Ingatlah Nokia dan BlackBerry Reviewed by thecekodok on 6:03:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.