Terkejut! Terdapat Kod QR Raksasa yang Melayang di Langit

 


Penduduk terkejut dengan penampilan QR Code raksasa yang melayang di langit, tepat di atas Sungai Huangpu, Shanghai, hujung minggu lalu. Tetapi tenang bukanlah makhluk asing yang membesarkannya

Tetapi syarikat penstriman video China, Bilibili. Mereka meraikan pelepasan kelima dari permainan peranan Princess Connect! Re: Menyelam.


Sebanyak 1.500 drone diterbangkan dari tepi sungai. Drone ini dilengkapi dengan lampu untuk membentuk logo permainan Princess Connect! Re: Menyelam serta watak-watak terkenal dari permainan.


Rancangan ini diakhiri dengan kod QR gergasi. Sekiranya orang mengimbas kod bar, mereka akan dihantar halaman khas untuk permainan di mana mereka boleh memuat turun permainan dan menerima cenderahati.


Pertunjukan drone Huangpu di tepi sungai, Shanghai telah menjadi strategi pengiklanan yang popular di China sejak beberapa tahun kebelakangan. Walau bagaimanapun, penciptaan kod QR raksasa untuk mengiklankan permainan dibuat buat pertama kalinya.


Foto kempen iklan ini menjadi viral di Twitter minggu lalu, menyebabkan reaksi yang mengejutkan kepada komuniti dalam talian global mengenai iklan Cina.


Bilibili drone 1.500 drone membentuk kod QR. Foto: Dokumen Bilibili

Ada juga yang membandingkan prestasi drone dengan iklan dalam filem fantasi futuristik terkenal Blade Runner 2049, di mana iklan holografik gergasi bersaing untuk menarik perhatian semua orang dan terus mendorong mereka untuk membeli dan memakan lebih banyak.


Strategi Bilibili sesuai, kerana ratusan juta orang di China menggunakan kod QR dalam kehidupan seharian mereka, sering kali membayar dengan aplikasi yang dikembangkan oleh syarikat teknologi seperti Alibaba dan Tencent.


Walaupun semasa pandemi COVID-19, pihak berkuasa tempatan menugaskan penduduk untuk menghantar gambar kod QR untuk menguruskan krisis kesihatan awam. Warganegara mesti menunjukkan kod pada telefon pintar mereka sebelum memasuki tempat awam.

Terkejut! Terdapat Kod QR Raksasa yang Melayang di Langit Terkejut! Terdapat Kod QR Raksasa yang Melayang di Langit Reviewed by thecekodok on 8:33:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.