Terkena pukulan Xiaomi , telefon bimbit LG tersungkur lalu rebah selama - lamanya

 


Keputusan LG untuk menutup perniagaan telefon bimbitnya tidak mengejutkan, kerana sejak bertahun-tahun yang lalu, perniagaan telefon bimbitnya telah hancur.

Selama bertahun-tahun, tepat dari Q2 2015, perniagaan telefon bimbit mereka selalu kehilangan wang. Akhirnya, pada tahun 2020, perniagaan telefon bimbit LG mencatatkan kerugian sebanyak USD 715 juta.


Nasib LG berbanding terbalik dengan saingan rakan senegara Samsung, yang masih dapat menguasai pasaran mudah alih selama beberapa tahun, dan walaupun mereka tersingkir dari tempat teratas, mereka tetap berada di kedudukan tiga teratas - atau setidaknya - lima teratas.Pada masa ini, bahagian pasaran global LG hanya 1%, jauh di belakang pengeluar lain. Termasuk barisan syarikat dari China yang mengawal pasaran mudah alih, seperti Oppo, Vivo, Realme dan Xiaomi. Penampilan mereka juga menjadikan telefon LG lebih kompetitif kerana mereka berani menjual dengan harga murah dengan spesifikasi tinggi.


Kali terakhir telefon bimbit LG menjual jumlah yang cukup besar dan memasuki barisan telefon bimbit terlaris adalah pada tahun 2014, iaitu melalui LG G3 yang menjual 10 juta unit, dan pada tahun 2013, ketika LG G2 menjual 3 juta unit. Secara praktikal setelah itu, tidak ada telefon bimbit buatan LG yang masuk dalam senarai telefon bimbit terlaris, hanya bayangan telefon bimbit yang dibuat oleh Apple, Samsung, Huawei, dan pengeluar lain. Salah satu pencapaian terbesar LG adalah pada Q3 2013, ketika mereka memasuki tiga bahagian teratas pasaran mudah alih di Amerika Syarikat.


Perniagaan telefon bimbit sukar. Banyak syarikat telah menjadi mangsa. Sebut saja BlackBerry dan Nokia, walaupun tidak tepat membandingkan LG dengan kedua syarikat tersebut.


Kerana Nokia dan BlackBerry setidaknya telah merasakan manisnya perniagaan telefon bimbit, alias mereka berjaya pada zaman mereka. Nokia, misalnya, sebelum adanya telefon pintar, mereka adalah penguasa pasaran. Sayangnya mereka mengambil langkah yang salah ketika Google melancarkan sistem operasi Android.


Pada masa itu Nokia berkeras menggunakan Symbian dan menolak untuk menggunakan Android. Kemudian ketika mereka menyedari bahawa langkah mereka tidak tepat, alih-alih mulai mengadopsi Android, mereka memilih Windows Phone, yang kemudian juga mati karena tidak berkembang.


Akhirnya, perniagaan telefon bimbit Nokia dijual kepada Microsoft, dan kemudian ia berada di tangan HMD Global.


Begitu juga dengan BlackBerry, yang mempunyai zaman kegemilangan pada tahun 2008. Telefon bimbitnya banyak digunakan oleh orang. Mereka juga meremehkan kehadiran iPhone pertama yang dikeluarkan pada tahun 2007, yang dianggap oleh Mike Lazaridis dan Jim Balsillie, mantan co-CEO BlackBerry, sebagai telefon bimbit.


Tetapi kemudian BlackBerry juga mati, dan pasaran diambil oleh peranti iOS dan Android.

Terkena pukulan Xiaomi , telefon bimbit LG tersungkur lalu rebah selama - lamanya Terkena pukulan Xiaomi , telefon bimbit LG tersungkur lalu rebah selama - lamanya Reviewed by thecekodok on 6:58:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.