Tidak Popular, Yahoo Answers Akan Ditutup Selamanya

 


Yahoo Answers, yang telah beroperasi selama lebih dari 16 tahun sejak tahun 2005, dilaporkan akan ditutup secara rasmi selamanya pada 4 Mei 2021. Mulai 20 April, pengguna juga tidak akan dapat menyiarkan kandungan baru di Yahoo Answers.

Selepas tarikh laman web ini ditutup pengguna akan diarahkan ke halaman utama Yahoo. Di samping itu, pengguna juga dapat memuat turun data soal jawab sehingga 30 Jun 2021. Selepas itu semua data pengguna yang berkaitan dengan Yahoo Answers akan dihapus secara kekal.


Yahoo telah membuat Soalan Lazim dengan lebih banyak maklumat mengenai bagaimana pengguna boleh memuat turun salinan dalam format JSON sebarang pertanyaan atau jawapan yang mereka hantar ke laman web ini.


Sebab penutupan Yahoo Answers adalah kerana ia kurang popular daripada Reddit dan Quora, yang menarik lebih banyak pengguna daripada Yahoo Answers.


Menurut laporan SimilarWeb, Yahoo Answers menduduki tempat ke-840 laman web yang paling banyak dikunjungi di AS dan menarik sekitar 60 juta kunjungan pada bulan Februari. Sebaliknya, Quora memperoleh 504 juta.


"Walaupun Yahoo Answers dulunya merupakan bahagian penting dalam produk dan perkhidmatan Yahoo, ia menjadi kurang popular selama bertahun-tahun kerana keperluan ahli kami telah berubah," tulis pengumuman Yahoo dalam e-mel yang dihantar kepada pengguna.


Verizon, sebagai pemilik Yahoo, belum menutup Yahoo Answers. Tetapi pada tahun lalu, syarikat itu juga telah memutuskan untuk menutup laman web lain seperti Yahoo Groups dengan alasan penggunaan papan perbincangan berusia 20 tahun yang rendah.


Pada masa yang sama, Verizon juga mengisyaratkan bahawa ia beralih dari catatan yang dibuat pengguna untuk memfokus pada kandungan premium yang boleh dipercayai.

Tidak Popular, Yahoo Answers Akan Ditutup Selamanya Tidak Popular, Yahoo Answers Akan Ditutup Selamanya Reviewed by thecekodok on 4:54:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.