TSMC Mengabiskam USD100 bilion untuk Menamatkan Kekurangan Cip

 


Di tengah kekurangan chip global, TSMC mengakui akan menghabiskan USD 100 bilion  untuk meningkatkan kapasiti pengeluaran chipnya.

Dana sebanyak itu akan digunakan untuk meningkatkan kapasiti kilang TSMC untuk tiga tahun ke depan. Oleh kerana saiznya, Wall Street Journal mengatakan angka pelaburan ini adalah yang terbesar dalam industri ini.


TSMC adalah syarikat yang menghasilkan cip untuk pengeluar besar seperti Apple (pengguna terbesar TSMC), MediaTek, Intel, AMD, dan banyak pembuat cip lain.Tetapi sekarang TSMC mengakui bahawa ia tidak lagi dapat memenuhi pesanan pelanggannya. Permintaan yang semakin meningkat untuk cip 5G dan kelangkaan cip di seluruh dunia adalah gabungan yang membuat syarikat Taiwan keliru.


Menurut CEO TSMC CC Wei dalam suratnya kepada pelanggan TSMC, walaupun setelah mengoperasikan semua kemudahan pengeluarannya 100%, mereka masih tidak dapat memenuhi pesanan cip tinggi saat ini.


Wei juga mengatakan bahawa TSMC telah mulai merekrut ribuan pekerja baru dan merancang untuk meningkatkan kapasiti pengeluaran kilang dengan membina fabs baru.


Penganalisis New Street Research Pierre Ferragu menyatakan bahawa pelaburan bernilai USD 100 bilion adalah dua kali lebih besar daripada pelaburan TSMC dalam tiga tahun terakhir.


Pada tahun 2020 TSMC menghasilkan cip pertama yang dibuat dengan proses 5nm, Apple A14 Bionic. Semakin kecil proses yang digunakan, semakin banyak transistor yang dapat dimasukkan ke dalam cip, akibatnya kemampuan pengiraan akan meningkat, dan penggunaan daya akan menurun.


Kini TSMC telah menyelesaikan pembinaan kilang barunya yang akan digunakan untuk menghasilkan cip 3nm, yang terletak di Taman Sains Taiwan Selatan (STSP).


TSMC bukan satu-satunya pemain dalam industri ini yang telah mencurahkan sejumlah besar wang ke dalam pelaburan. Baru-baru ini, Intel juga mengakui bahawa ia akan menghabiskan USD 20 bilion untuk membina dua kilang cip baru pada tahun 2024.


Sementara itu, Samsung komited untuk membelanjakan USD 116 bilion pada tahun 2030 untuk meningkatkan pengeluaran cipnya.

TSMC Mengabiskam USD100 bilion untuk Menamatkan Kekurangan Cip TSMC Mengabiskam USD100 bilion untuk Menamatkan Kekurangan Cip Reviewed by thecekodok on 6:52:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.