Twitter Mahu Membeli Clubhouse USD 4 Bilion

 


Twitter kini mempunyai ciri sembang audio untuk menyaingi Clubhouse. Tetapi siapa sangka bahawa syarikat media sosial itu ingin sekali memperoleh Clubhouse.

Bloomberg melaporkan bahawa Twitter telah berbincang dengan Clubhouse untuk membeli aplikasi obrolan audio seharga USD 4 bilion, seperti dikutip dari The Verge, Kami (8/4/2021).

Perbincangan ini berlangsung selama beberapa bulan sebelum akhirnya terhenti, dan tidak jelas apa yang menghentikan perbualan ini. Tidak diketahui sama ada Twitter atau Clubhouse membuat pendekatan pertama.Menariknya, beberapa waktu yang lalu, Bloomberg juga melaporkan bahawa Clubhouse sedang mencari dana baru dengan nilai USD 4 bilion. Mungkin angka ini berasal dari perbualan dengan Twitter, atau Clubhouse mengintai angka itu.


Clubhouse pertama kali dilancarkan tahun lalu dan mempopularkan konsep perbualan dalam talian secara langsung. Sejak dilancarkan, aplikasi ini telah dimuat turun lebih dari 10 juta kali walaupun hanya tersedia di iOS dan pengguna baru mesti mempunyai jemputan.


Setelah popularitinya melambung tinggi, Clubhouse segera mengambil banyak pesaing yang meniru ciri utamanya, termasuk Facebook, Twitter, Discord, LinkedIn, Slack, dan lain-lain.


Diserang oleh banyak pertandingan, Clubhouse juga berusaha untuk mempersembahkan banyak perkara baru. Minggu ini mereka melancarkan ciri tip yang boleh digunakan pencipta untuk memperoleh undi. Selain itu, mereka juga berencana untuk menghadirkan aplikasi Android dalam waktu dekat.


Sementara itu, Twitter telah melancarkan Spaces, ciri pesaing Clubhouse, untuk Android dan iOS. Syarikat dengan logo burung juga merancang untuk membawa Spaces di web dan membolehkan semua pengguna membuka ruang sembang baru.

Twitter Mahu Membeli Clubhouse USD 4 Bilion Twitter Mahu Membeli Clubhouse USD 4 Bilion Reviewed by thecekodok on 5:43:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.