Viral, autopilot Tesla diuji di jalanan Vietnam

 


Sistem autopilot di dalam kereta harus dapat menangani pelbagai keadaan di jalan raya. Dari yang sederhana hingga yang rumit. Atas sebab ini, dalam ujian, sistem sedemikian mesti terdedah kepada keadaan yang paling teruk.

Itulah sebabnya Tesla mengembangkan teknologi pengganti Autopilot, yang namanya rasmi adalah suite Self-Driving (FSD). Sistem FSD ini harus dapat menangani pelbagai keadaan di jalan raya, seperti pejalan kaki yang melintasi jalan atau motosikal yang memandu berdekatan.


Walau bagaimanapun, teknologi ini masih dikembangkan dan belum digunakan untuk kereta Tesla yang kini ada di pasaran. Nampaknya, sistem autopilot ini belum siap beroperasi sepenuhnya di kawasan tertentu. Sekurang-kurangnya itu dapat dilihat dari video viral baru-baru ini, yang menunjukkan sistem autopilot Tesla 'menyerah' ketika menghadapi jalan raya yang sangat sesak.Video menunjukkan Tesla Model X di jalan-jalan di Bandar Ho Chi Minh, Vietnam, di mana keadaan lalu lintas sangat kacau. Malah penunggang biasa mungkin merasa tertekan ketika memandu dalam keadaan seperti ini.


Tesla Model X dilihat beroperasi dalam mod Autopilot, dan terperangkap dalam lalu lintas yang sangat lebat. Terlihat banyak motosikal di sekitar kereta.


Dari video tersebut, dapat dilihat bahawa Tesla hanya berjalan dengan kelajuan yang sangat rendah, iaitu 6 km / jam, untuk mendekati kenderaan di depannya. Tetapi apabila ketumpatannya semakin tinggi, sistem autopilot segera meminta pemandu untuk mengawal kenderaan.


Keadaan jalan seperti yang ditunjukkan dalam video adalah kondisi umum di beberapa negara, seperti di Indonesia atau juga di India. Keadaan jalan raya seperti ini merupakan cabaran sukar bagi Tesla untuk mengendalikan sistem autopilotnya. Itulah sebabnya Tesla nampaknya harus mempercepat pengembangan FSD Beta yang lebih pintar, dan mungkin dapat menyelesaikan keadaan lalu lintas yang sangat kacau.

Viral, autopilot Tesla diuji di jalanan Vietnam Viral, autopilot Tesla diuji di jalanan Vietnam Reviewed by thecekodok on 4:34:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.