Wanita Bercakap Dua Kali banyak daripada Lelaki, Ketahui Mitos!

 


Sebuah video viral di TikTok mendedahkan bahawa mendakwa wanita bercakap dua kali lebih banyak berbanding lelaki adalah mitos. Minneapolis, artis Minnesota, Abraham Piper menjelaskan dari mana kepercayaan itu berasal.

Video tersebut telah ditonton lebih dari dua juta kali dan telah disukai sebanyak 616 ribu kali. Video ini juga telah dikongsi sebanyak 18.9 ribu kali.


"Pernahkah anda mendengar pernyataan bahawa wanita bercakap 20 ribu perkataan sehari dan lelaki hanya 7 ribu? Baiklah, itu tidak masuk akal," katanya.


Dia mengatakan bahawa beberapa tahun yang lalu dua ahli bahasa melakukan kajian mengenai perkara ini. Kajian ini dilakukan dengan memerhatikan 56 orang. Hasilnya, hanya dua dari 56 yang rata-rata bercakap lebih banyak daripada lelaki.


"Tetapi ada sesuatu yang menggila mengenai mitos ini. Ini pertama kali diterbitkan dan dipopularkan oleh James Dobson," katanya.


Piper menjelaskan, pada tahun 1987, psikologi Kristian konservatif menulis pernyataan yang memulakan masalah ini. Dia mengatakan 'penyelidikan menunjukkan bahawa wanita bercakap dua kali lebih banyak daripada lelaki'.


"Angka yang tepat? 50,000 perkataan untuk wanita dan 25 untuk lelaki. Kemudian dia memperkirakannya. Ini menyebabkan ketegangan di rumah kerana lelaki pulang dari tempat kerja dan mereka telah menghabiskan keseluruhan anggaran perkataan mereka untuk hari itu," lanjutnya.


Di sinilah kepercayaan ini berasal dan tersebar. Kerana semakin anda mendengarnya, semakin banyak orang percaya bahawa itu benar.


"Kali berikutnya anda mendengarkan, anda akan tahu bahawa itu tidak masuk akal dan anda sudah bersedia untuk mengatakannya. Ini adalah propaganda seksis, sayap kanan, evangelis, pseudosains," katanya.


Citing Bored Panda, dalam buku 'The Female Brain' yang diterbitkan pada tahun 2006, Louann Brizendine, M.D. menyatakan bahawa wanita mengatakan sekitar 20,000 perkataan sehari, sementara lelaki mengatakan sekitar 7,000 perkataan - yang hanya menguatkan stereotaip. Sementara itu, Mark Liberman, seorang profesor linguistik di University of Pennsylvania, memutuskan untuk menyiasat penyelidikan yang menyokong tuntutan tersebut.


Catherine Aponte, bekas psikologi klinikal dan penolong profesor di Spalding University, menjelaskan bahawa terdapat beberapa kelemahan yang mendasari pernyataan ini.


"Apa yang dia dapati adalah bahawa pernyataan mengenai seberapa banyak lelaki dan wanita berbicara berasal dari buku-buku bantuan diri, tanpa petikan akademik untuk merujuk pernyataan-pernyataan tersebut. Mengkaji pernyataan serupa menghasilkan jumlah perkataan untuk wanita yang terdiri dari 4,000 hingga 25,000 kata, sekali lagi tanpa penyelidikan. yang menyokong kenyataan seperti itu, "katanya.


Aponte terus menerangkan keadaan yang timbul di sekitar mitos. Dia menyebutkan bahawa Brizendine akhirnya menarik balik tuntutannya ketika Liberman memaparkan penyelidikannya dalam sebuah artikel surat khabar. Dia mengatakan bahawa pernyataan itu akan dihapuskan dalam edisi akan datang.

Wanita Bercakap Dua Kali banyak daripada Lelaki, Ketahui Mitos! Wanita Bercakap Dua Kali banyak daripada Lelaki, Ketahui Mitos! Reviewed by thecekodok on 10:13:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.