Xiaomi Membelanjakan USD 10 Bilion untuk Membuat Kereta Elektrik


 Xiaomi benar-benar serius untuk menceburkan diri dalam perniagaan kereta elektrik. Penjual telefon bimbit China ini mengumumkan akan menyiapkan USD 10 bilion dalam 10 tahun ke depan untuk mengembangkan sebuah kereta elektrik pintar.

Xiaomi akan membentuk anak syarikat yang menumpukan pada perniagaan kereta pintar dengan pelaburan awal 10 billion Yuan Ketua Pegawai Eksekutif Xiaomi Lei Jun juga akan menerajui unit baru.


"Xiaomi berharap dapat menawarkan kenderaan elektrik pintar untuk memungkinkan semua orang di dunia menikmati kehidupan pintar kapan saja, di mana saja," kata Xiaomi dalam pernyataan rasminya, seperti dikutip oleh CNBC, Rabu (31/3/2021)Pada masa ini, Xiaomi memegang status sebagai vendor telefon bimbit ketiga terbesar di dunia. Selain telefon bimbit, mereka juga mengeluarkan pelbagai alat, dari pencukur elektrik hingga berus gigi dan jam tangan pintar hingga skuter.


Sekarang mereka memasuki salah satu kawasan perniagaan yang paling kompetitif di China. Mereka tidak hanya bersaing dengan pengeluar kereta terkenal di negara Tirai Bambu, seperti Geely dan BYD, tetapi juga nama baru seperti Nio dan Xpeng Motors.


Syarikat teknologi China juga mula menembusi sektor kereta elektrik. Baidu, Google dari China, baru-baru ini melancarkan sebuah syarikat kereta elektrik dan menghubungkan CEO untuk memimpin perniagaan ini.


Xiaomi juga bukan satu-satunya vendor telefon bimbit yang menceburkan diri dalam perniagaan ini. Apple telah lama dikhabarkan akan melancarkan kereta elektriknya sendiri, yang kemungkinan akan dikembangkan dengan pembuat kereta yang sudah mapan.


Kereta elektrik menjadi tren di China berkat sokongan dasar yang kuat dari pemerintah, termasuk memberikan subsidi. Firma penyelidikan Canalys meramalkan bahawa akan ada 1.9 juta kenderaan elektrik yang dijual di China menjelang 2021, mewakili pertumbuhan 51% tahun ke tahun.

Xiaomi Membelanjakan USD 10 Bilion untuk Membuat Kereta Elektrik Xiaomi Membelanjakan USD 10 Bilion untuk Membuat Kereta Elektrik Reviewed by thecekodok on 5:51:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.