4 Ancaman Perang di Angkasa, Pertempuran Kuat di Orbit Bumi

 


Ancaman dari luar angkasa mungkin disebabkan oleh manusia itu sendiri. Beberapa negara sedang bersiap untuk berperang di angkasa lepas.

Memandangkan kemajuan teknologi yang pesat, nampaknya kemungkinan akan terjadi pertembungan ganas di luar angkasa. Terdapat sekurang-kurangnya 4 ancaman yang boleh menyebabkan api perang di orbit Bumi.


Sudah ada beberapa negara yang memfokuskan diri untuk membangun pertahanan berasaskan ruang. Sebut saja seperti Amerika Syarikat (AS) atau Rusia.Transformasi angkasa lepas kini telah mendorong beberapa negara untuk bersaing untuk mengatasi jurang teknologi dari pesaing mereka. Lalu mengapa perang ruang angkasa boleh dilakukan?


Mari kita perhatikan 4 ancaman terhadap perang luar angkasa berikut yang disusun dari pelbagai sumber, Ahad (30/5/2021):


1. Amerika sedang membina pasukan angkasa

Sebelum akhirnya diganti sebagai orang nombor satu di Amerika Syarikat, pada tahun 2019, Donald Trump secara rasmi membentuk pasukan angkasa. Pasukan ini masih merupakan sebahagian daripada Pentagon atau Jabatan Pertahanan AS.


Perkara yang membezakan mereka adalah bahawa mereka akan bersiap sedia untuk bertempur di angkasa lepas. Memandangkan ruang telah berkembang, menurut Mark Esper, Setiausaha Pertahanan AS, ini adalah domain pertempuran dengan sendirinya.


Oleh itu, menguasai domain sekarang, menjadi misi Angkatan Angkasa Amerika Syarikat.


2. Israel mempunyai satelit perisik yang canggih

Pada tahun lalu, Israel telah menggantikan satelit pengawasan lama mereka dengan yang baru, iaitu Ofek 16. Satelit ini adalah mata-mata yang dilancarkan oleh Israel di angkasa lepas.


Ofek 16 adalah satelit mata-mata elektro-optik yang telah menuntut kemampuan pengimejan yang maju. Diproyeksikan bahawa satelit Ofek 16 akan berfungsi sebagai alat perisikan keselamatan negara.


"Pelancaran satelit Ofek 16 adalah suatu kejayaan dalam semalam, pencapaian luar biasa untuk pertahanan, untuk industri pertahanan secara keseluruhan, dan untuk industri aeroangkasa Israel khususnya," kata Menteri Pertahanan Israel Benny Gantz.


3. Rusia mempunyai senjata anti-satelit

Komando Angkasa Amerika Syarikat (AS) menyatakan bahawa ia mempunyai bukti bahawa Rusia telah melepaskan senjata anti-satelit ke angkasa lepas.


Sistem baru yang diuji oleh Rusia adalah sistem yang serupa dengan Komando Angkasa AS. Ini adalah bukti kuat usaha Rusia untuk mengembangkan dan menguji sistem berasaskan ruang angkasa mereka.


4. Perancis mengadakan latihan ketenteraan angkasa

Dalam usaha untuk berpartisipasi dalam transformasi angkasa, Perancis baru-baru ini mengadakan latihan ruang tentera. Tujuannya tidak lain adalah mempertahankan satelitnya dari serangan.


Latihan ketenteraan angkasa ini boleh dikatakan yang pertama hadir di Eropah. Latihan itu dilakukan dengan konsep simulasi menggunakan satelit pertama Perancis, Asterix 1965.


Dengan memantau objek angkasa yang berpotensi besar untuk merosakkan satelit mereka. Di samping itu, Perancis juga merancang untuk mengembangkan senjata laser anti-satelit dan kemampuan pengawasan baru di angkasa.

4 Ancaman Perang di Angkasa, Pertempuran Kuat di Orbit Bumi 4 Ancaman Perang di Angkasa, Pertempuran Kuat di Orbit Bumi Reviewed by thecekodok on 8:15:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.