Amaran Apple: iPad dan Mac akan berkurang di pasaran

 


Apple ternyata menjadi salah satu syarikat yang terjejas oleh kekurangan cip global. Akibat kekurangan ini, mereka meramalkan pengeluaran iPad dan Mac akan terganggu dan stok mereka di pasaran akan menurun.

Ketua Pegawai Eksekutif Apple Tim Cook mengatakan dalam panggilan persidangan dengan penganalisis bahawa Apple dapat mengelakkan kesan kekurangan cip pada suku sebelumnya kerana ia mula menghasilkan cip sendiri dari tahun lalu.


Dia menambah bahawa masalah utama yang dihadapi syarikatnya adalah cip 'legacy node' yang menggunakan kaedah pembuatan warisan, dan bukan cip berteknologi tinggi yang memberi kuasa kepada peranti mereka.Cook tidak menyatakan komponen mana yang rendah, tetapi Apple membeli banyak cip node warisan untuk menghantar data ke paparan, menghantar kuasa ke kamera, menyahkod audio, dan menguruskan bateri.


"Sebilangan besar masalah kami adalah melesenkan node warisan, ada banyak orang yang berbeza yang tidak hanya dalam satu industri, tetapi di industri lain yang menggunakan node warisan," kata COok, seperti dikutip oleh Business Insider, Jumat (30/4/2021) .


CFO Apple Luca Maestri bahkan meramalkan bahawa Apple akan kehilangan pendapatan AS $ 3-4 bilion pada suku ketiga tahun 2021 akibat kekurangan stok iPad dan Mac di pasaran.


"Ini adalah gabungan kekurangan dan tahap permintaan yang sangat tinggi yang kita lihat untuk iPad dan Mac," kata Maestri.


Kepada pelabur, Maestri mengatakan iMac mempunyai penjualan tertinggi dalam tiga suku terakhir dalam sejarah penjualan desktop. Ini disebabkan oleh wabak yang mengakibatkan banyak orang terpaksa bekerja dari rumah dan membeli peralatan kerja yang lebih baik.


Apple sendiri telah mengumumkan penyata kewangannya untuk suku kedua tahun 2021. Dalam tempoh tersebut, Apple mencatatkan pendapatan sebanyak USD 89.6 bilion, meningkat 54% berbanding tempoh yang sama tahun sebelumnya.


Daripada jumlah pendapatan, USD 48 bilion berasal dari penjualan iPhone, meningkat 66% berbanding tahun lalu. Selain itu, penjualan Mac dan iPad juga mengalami peningkatan yang drastik pada suku tersebut, meningkat 70% dan 78%.

Amaran Apple: iPad dan Mac akan berkurang di pasaran Amaran Apple: iPad dan Mac akan berkurang di pasaran Reviewed by thecekodok on 4:31:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.