Ancaman kiamat dari ribut matahari


 Badai suria atau ribut suria adalah fenomena yang agak biasa. Baru-baru ini, beberapa agensi cuaca dan angkasa memberi amaran mengenai kedatangannya. Kadang-kadang ada yang mengaitkannya dengan akhir dunia. Betulkah?

Tidak dapat dinafikan bahawa ribut matahari boleh memberi kesan negatif kepada Bumi. Para pakar menganggarkan, ribut matahari yang dahsyat yang melanda Bumi pada 8 Mac 1582 dapat terjadi lagi pada abad ini dan menyebabkan kerosakan teruk kerana pada zaman moden ini, satelit dan peralatan telekomunikasi sangat penting. Ribut matahari boleh memberi kesan kepada ini.


Laporan dari Portugis pada abad ke-16, berjudul Portugis Eyewitness Accounts of The Great Space Weather Event tahun 1582 (saksi mata Portugis menceritakan peristiwa cuaca ruang angkasa yang dahsyat pada tahun 1582). Ini menggambarkan apa yang dilihat oleh saksi mata Pero Ruiz Soares di Lisbon.


Penyelidik juga menyatakan bahawa perkara serupa berlaku di era feudal Jepun. Orang-orang di Kyoto melihat penampilan yang serupa dalam bentuk langit merah yang berapi-api. Pada masa itu, peristiwa ini telah dilaporkan di Leipzig, Jerman, Korea Selatan, dan beberapa negara Eropah dan Asia Timur yang lain.


Menurut NASA, semasa ribut matahari, suar dan angin menembak panas, mendidih plasma dari matahari. Ini memberi kesan pada magnetosfera Bumi, yang menyebabkan aura berwarna terang di kawasan yang biasanya tidak terlihat. Walaupun kebanyakan ribut solar tidak berbahaya, ribut besar boleh menyebabkan gangguan elektronik yang ketara.


Walaupun kebanyakan ribut suria tidak berbahaya, ribut besar yang melanda Bumi mempunyai akibat buruk. Sumber lain yang dipetik dari Universe Today, ribut matahari yang melanda 1909 adalah salah satu yang paling kuat pada abad ke-20.


Ribut ini menyebabkan gangguan geomagnetik yang melampau, menyebabkan gangguan sistem telegraf secara meluas, dan mewujudkan aura spektakuler di langit malam.


Tambahan pula, ribut matahari yang berlaku juga menyebabkan komunikasi telegraf di lintang tengah bawah Bumi terputus. Scientific American juga melaporkan bahawa grid kuasa di Quebec, Kanada lumpuh oleh ribut yang cukup tinggi.


Para penyelidik mengatakan kajian itu juga menyebut kejadian Carrington pada tahun 1859, yang dianggap sebagai salah satu peristiwa cuaca luar bumi yang paling ekstrem yang pernah didokumentasikan.


Pada tahun 1973, ada kejadian yang lebih dahsyat yang mungkin mengakibatkan kematian. Ribut matahari melanda Bumi pada bulan Ogos tahun itu dalam tempoh misi bulan Apollo. Jadi bagaimana dengan isu ribut matahari yang boleh menyebabkan malapetaka besar?


Ribut matahari tidak perlu ditakuti kerana Bumi kita mempunyai pelindung untuk menangkis.


Badai suria telah wujud sejak zaman kuno. Tetapi kerana Bumi mempunyai pelindung yang kuat, Bumi selamat

Bumi mempunyai dua pelindung yang kuat, pertama medan magnet yang melindungi dari zarah bertenaga atau bertenaga tinggi yang mengandungi proton dan elektron, sehingga tidak membahayakan manusia. Kedua, lapisan ozon menghalang sinaran ultraviolet dari matahari. Kerana ketika ribut matahari berlaku, terdapat peningkatan pelepasan zarah-zarah bertenaga atau zarah-zarah bertenaga dan radiasi dari matahari.


"Tidak membahayakan nyawa tetapi untuk teknologi di angkasa. Ketika satelit dilanda ribut matahari, dan jika perlindungan satelit gagal mengatasinya, tentu instrumen di satelit rusak. Jika satelit itu rosak, maka layanan bahawa penggunaan satelit akan terganggu, "jelas lulusan Doktor Astronomi ini dari Universiti Kyoto.


Jadi, walaupun mereka tidak membahayakan makhluk hidup di Bumi, ribut matahari mempunyai kesan tidak langsung terhadap kehidupan. Sebabnya, perkhidmatan berasaskan satelit telah menjadi keperluan bagi manusia moden. Sebut saja untuk komunikasi komunikasi, penyiaran dan data perbankan misalnya, semuanya bergantung pada satelit.


Bayangkan jika yang terkena gangguan bukan hanya satu satelit, tetapi banyak satelit, itu pasti akan menimbulkan kekacauan. Nah, inilah yang dirisaukan, sehingga ribut matahari menjadi perhatian.


Bagi pembuat satelit, mereka mesti dapat melindungi satelit. Sementara itu, bagi pengendali satelit, mereka mesti dapat berjaga-jaga apabila berlaku ribut solar yang melampau.

Ancaman kiamat dari ribut matahari Ancaman kiamat dari ribut matahari Reviewed by thecekodok on 12:22:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.