Cara 'Menghapus' Diri dari Internet

 


Penipuan, pemalsuan identiti, pelanggaran akaun, rasanya kes di internet membuat sebilangan orang paranoid. Tidak hairanlah, sekarang hampir semua data peribadi disimpan di internet. Lalu adakah cara untuk membuang diri anda dari internet?

Walaupun tidak dapat 100%, ada cara yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan jejak digital secara maksimum. Berikut diringkaskan oleh kami


1. Padamkan akaun dalam talian

Sebilangan besar daripada kita tidak menyedari bahawa kita mempunyai terlalu banyak akaun dalam talian. Kita sering 'dipaksa' untuk mendaftar atau log masuk menggunakan akaun Google dan sebagainya. Mungkin hampir semua laman web yang sering kita kunjungi mempunyai akaun berdaftar.Anda boleh memulakan dengan menghapuskan akaun yang tidak lagi anda gunakan. Adakah terdapat Facebook yang tidak lagi digunakan? Cukup padamkan atau nyahaktifkannya.


2. Padamkan data di laman web broker

Broker data utama seperti Intelius mengumpulkan maklumat dari rekod awam. Broker data sekunder, seperti Spokeo, mengumpulkan maklumat dari broker utama dan biasanya menambah data yang dikumpulkan dari rangkaian sosial dan sumber dalam talian yang lain.


Membiarkan maklumat ini diedarkan di internet boleh membahayakan. Troll boleh menyalahgunakan nama, nombor telefon, alamat, atau akaun dalam talian. Sekiranya anda mahu maklumat peribadi anda dikeluarkan dari laman web broker data, anda perlu menghubungi mereka dan meminta ia dikeluarkan.


3. Padamkan akaun e-mel

Langkah ini sukar dan besar kerana e-mel masih merupakan kaedah komunikasi yang paling popular di dunia, dan alamat e-mel digunakan untuk semua jenis transaksi digital, termasuk perbankan dalam talian.


Tidak cukup hanya berhenti menggunakan e-mel. Sekiranya akaun anda tidak dihapus, akaun ini dapat diretas tanpa anda sedari.


4. Sila gunakan VPN

Meninggalkan Internet juga bermaksud melepaskan perbankan dalam talian, membeli-belah dalam talian, dan berkongsi foto seperti di Instagram atau media sosial lain. Sekiranya anda masih tidak dapat melepaskan diri dari melayari di dunia maya, cara yang selamat adalah menggunakan Rangkaian Peribadi Maya atau VPN.


Anda boleh menggunakan rangkaian selamat ini untuk menyulitkan sambungan sehingga sukar untuk digodam. Dalam dunia perniagaan, VPN memungkinkan pekerja yang bekerja dari jauh untuk menjalin hubungan yang disulitkan dengan rangkaian korporat sehingga mereka dapat bekerja dengan aman. Tetapi pengguna biasa juga dapat menggunakan VPN.

Cara 'Menghapus' Diri dari Internet Cara 'Menghapus' Diri dari Internet Reviewed by thecekodok on 8:21:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.