China Susun Kepingan 'Syurga' di Orbit Bumi


Perlahan tetapi pasti, orang Cina mula merealisasikan tujuan mereka dengan menyusun sekeping 'syurga' di orbit Bumi. Harapannya adalah bahawa kewujudan 'syurga' ini dapat bersaing dengan Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS).

China baru sahaja berjaya melancarkan modul teras stesen angkasa bernama Tianhe atau diterjemahkan sebagai Heaven's Harmony. Modul teras Tianhe dilancarkan menggunakan roket Long-March 5B dari Wenchang, Provinsi Hainan, Khamis lalu (29/4).


Modul teras mengandungi peralatan sokongan kehidupan dan ruang untuk angkasawan China tinggal. Sekeping 'syurga' ini seperti asas asas bangunan stesen angkasa milik negara Tirai Buluh.Tianhe dikatakan sebagai penyelidikan ruang angkasa terbesar yang dikembangkan oleh China, yang mempunyai panjang 16,6 meter, diameter 4,2 meter, dan massa 22,5 ton.


Pelancaran Tianhe adalah prolog bagi modul yang akan dilancarkan oleh China pada setengah tahun akan datang. Kemudian akan ada 10 pelancaran tambahan dalam tempoh 2021 dan 2022.


Modul teras Tianhe dari projek pembangunan stesen angkasa China. Modul teras Tianhe dari projek pembangunan stesen angkasa China. Foto: CMSA

Seperti dikutip dari Space, Isnin (3/5/2021) stesen angkasa China disasarkan untuk dibentuk pada akhir 2022. Pesaing ISS ini akan beroperasi di orbit Bumi rendah dengan ketinggian antara 340 kilometer hingga 450 kilometer dari permukaan tanah .


Ketua pereka stesen angkasa di Akademi Teknologi Angkasa China (CAST) Bai Linhou mengatakan stesen angkasa China boleh membawa hingga enam angkasawan pada masa yang sama.


"Pelancaran kapal angkasa berawak dan kargo secara berkala akan menjamin kehadiran manusia jangka panjang di orbit Bumi yang melakukan penyelidikan dan perkhidmatan," katanya.


Stesen angkasa China dikatakan dapat memenuhi keperluan penyelidikan dan pengembangan ruang selama 10 tahun, walaupun dalam jangka hayat ia dapat bertahan lebih dari 15 tahun dengan catatan penyelenggaraan dan pembaikan yang betul.

China Susun Kepingan 'Syurga' di Orbit Bumi China Susun Kepingan 'Syurga' di Orbit Bumi Reviewed by thecekodok on 3:23:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.