Hati-hati dengan 5 Berita Palsu : Vaksin Magnetik Hingga China Menyiapkan Senjata Biologi


Sekali lagi menemui berita palsu, maklumat dan maklumat yang salah yang beredar di media sosial. Selain ragu-ragu mengenai vaksinasi COVID-19, terdapat berita palsu mengenai bencana alam dan privasi media sosial yang terancam.

Mengenai  berita palsu yang beredar, termasuk orang yang akan mati dalam 2 tahun setelah disuntik  vaksinasi, China telah menyiapkan Perang Dunia III dengan senjata biologi, hingga peringatan awal tsunami di lima provinsi.


Lalu, apakah  berita palsu yang beredar? Bagaimana kenyataannya? Berikut ini adalah tinjauan seperti yang dikutip oleh kami1. Orang yang telah diberi vaksin terhadap COVID-19 akan mati dalam masa 2 tahun


Melalui pesanan berantai atau mesej yang disiarkan di WhatsApp, ada mesej yang mendakwa bahawa orang yang telah diberi vaksin terhadap COVID-19 akan mati dalam masa dua tahun. Mesej itu didakwa telah disampaikan oleh mantan Ketua Saintis Vaksin Pfizer, Mike Yeadon.


Sebenarnya,  maklumat ini adalah palsu. Selain itu, dipetik dari snopes.com, dijelaskan bahawa banyak tuntutan yang dibuat oleh Yeaden tidak mempunyai bukti saintifik atau empirikal. Michael Yeadon juga bukan Ketua Saintis Pfizer, tetapi Wakil Presiden dan Ketua Saintis di unit penyelidikan penemuan ubat Pfizer.2. Vaksin COVID-19 Mengandungi Magnet


Menyebarkan video di WhatsApp yang menunjukkan duit syiling  menempel di lengan seseorang. Duit syiling itu dikatakan tersangkut setelah diletakkan tepat di kawasan di mana vaksin COVID-19 disuntik. Pembuat video itu juga mempersoalkan vaksin COVID-19 dan mengatakan vaksin itu mengandungi magnet.


Sebenarnya, maklumat ini tidak benar. Vaksin COVID-19 mengandungi bahan aktif dan tidak aktif. Bahan aktif mengandungi antigen dan bahan tidak aktif mengandungi zat untuk menstabilkan dan menjaga kualiti vaksin sehingga ketika disuntik, ia masih bagus. Jumlah cecair yang disuntik hanya 0,5 cc dan akan segera menyebar ke seluruh tisu di sekitarnya, sehingga tidak ada larutan yang tersisa di tempat suntikan.


Selain itu, dijelaskan bahawa logam dapat menempel pada permukaan kulit yang lembap, biasanya dalam bentuk peluh. Nilai wang syilingterbuat dari nikel, yang tidak dianggap sebagai logam yang dapat melekat kerana daya magnet. Zarah logam yang mengandungi magnet tidak dapat melalui suntikan.


3. China telah Menyiapkan Perang Dunia III dengan Senjata Biologi


Dari Instagram media sosial, terdapat muat naik yang beredar yang mengatakan bahawa China telah mempersiapkan diri untuk Perang Dunia III dengan senjata biologi. Menurut catatan itu, maklumat itu berasal dari dokumen terperingkat yang dihasilkan oleh saintis Tentera Pembebasan Rakyat China (PLA). Dalam dokumen tersebut, terungkap bahawa China telah meneliti manipulasi penyakit untuk membuat senjata, termasuk COVID-19 sejak 2015.


Tuntutan ini tidak terbukti benar berdasarkan pemeriksaan fakta . Pada mulanya, tuntutan itu diambil dari artikel yang membincangkan buku-buku berjudul 'The Unnatural Origin of Sars' dan 'Spies New Spesies of Man-Made Virus as Genetic Bioweapons' yang diterbitkan pada tahun 2015. Namun, buku tersebut menyentuh mengenai apakah COVID-19 dapat digunakan oleh pengganas sebagai senjata menentang China, bukan mengenai bagaimana China menjadikan virus itu sebagai senjata biologi. Tidak ada bukti yang dikemukakan yang menyokong tuntutan ini.


4. WhatsApp Mengubah Tetapan Privasi Tanpa Pemberitahuan


Melalui pesanan berantai atau pesan siaran di WhatsApp, aplikasi ini telah membuat perubahan pada tetapan privasi tanpa pemberitahuan. Perubahan ini menyebabkan tetapan privasi kumpulan berubah menjadi 'Semua Orang' atau 'Semua Orang'.


Berdasarkan hasil carian, WhatsApp pertama kali memperkenalkan fitur pengaturan privasi untuk kumpulan melalui laman web rasminya pada tahun 2019. Selanjutnya, melancarkan dari Forbes, WhatsApp juga telah menjelaskan bahawa tetapan privasi kumpulan WhatsApp 'Everyone' telah ada sejak fitur ini dilancarkan pada tahun 2019, bukan perubahan yang dibuat oleh WhatsApp pada bulan Mei 2021.

5. Petua Tipuan untuk Mencegah Kesan Sampingan Vaksinasi Covid-19


Sebuah pos Thailand telah beredar yang mengandungi maklumat mengenai petua yang diklaim dapat mencegah kesan sampingan dari vaksinasi COVID-19. Antaranya, anda tidak boleh minum kopi sebelum diberi vaksin terhadap Sinovac, minum minyak ikan selama 1-2 minggu sebelum vaksinasi AstraZeneca dan makan satu cawan natto (kacang Jepun) sebelum vaksinasi kerana mengandungi Nattokinase untuk melarutkan pembekuan darah.


Sebenarnya, maklumat itu tidak berasas. Thiravat Hemachudha, pakar penyakit berjangkit di Universiti Chulalongkorn Thailand, mengatakan tidak ada sebab orang tidak boleh minum kopi sebelum menerima vaksin COVID-19. Sebaliknya, Thira Woratanarat, profesor di Jabatan Pencegahan dan Perubatan Sosial di Universiti Chulalongkorn, mengatakan tidak ada bukti akademik bahawa minyak ikan dapat meminimumkan kesan sampingan vaksin COVID-19.


Mengenai pengambilan natto, walaupun ada kajian yang menunjukkan manfaat nattokinase dalam melancarkan pembekuan darah, para saintis belum mengesyorkannya untuk orang yang menerima vaksin COVID-19.

Hati-hati dengan 5 Berita Palsu : Vaksin Magnetik Hingga China Menyiapkan Senjata Biologi Hati-hati dengan 5 Berita Palsu : Vaksin Magnetik Hingga China Menyiapkan Senjata Biologi Reviewed by thecekodok on 5:54:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.