Ibu, Anak-Anak Yang Bermain Permainan Terlalu Panjang Menjadikan Nilai Sekolah Buruk

 


Penyelidikan yang dilakukan oleh Rugers University menyatakan bahawa kanak-kanak usia sekolah yang bermain permainan terlalu lama cenderung mempunyai nilai sekolah yang jauh lebih rendah.

Kajian ini diikuti oleh 10,000 pelajar sekolah menengah pertama dari China Education Panel Survey. Di mana usia rata-rata mereka adalah 13.5 tahun.


Hasil kajian menunjukkan bahawa kanak-kanak yang menggunakan media sosial atau bermain permainan video selama lebih dari empat jam sehari lebih cenderung untuk ponteng sekolah. Mereka yang menghabiskan masa lebih dari satu jam setiap hari selama seminggu, cenderung mempunyai nilai sekolah yang lebih rendah.


"Semasa pandemi Covid-19, teknologi sangat penting untuk memudahkan pembelajaran jarak jauh. Tetapi pada masa yang sama terdapat kebimbangan bahawa penggunaan berlebihan boleh memberi kesan buruk terhadap perkembangan pendidikan anak-anak," tulis Vivien (Wen Li) Anthony, penolong profesor di Sekolah. Rangkaian dan penyelidikan di Pusat Rutgers untuk Kajian Perjudian.


Kanak-kanak lelaki yang menggunakan teknologi lebih banyak untuk hiburan cenderung kurang terlibat di sekolah daripada kanak-kanak perempuan. Para penyelidik juga menyarankan bahawa penggunaan teknologi hiburan seperti bermain media sosial dan permainan video tidak boleh terlalu lama.


Dianjurkan tidak lebih dari satu jam sehari pada hari persekolahan dan empat jam sehari pada hujung minggu. Tetapi di sebalik kesan negatif yang ada pada permainan video. Implisit juga merupakan kesan positif yang dapat diperoleh.


Pasukan penyelidik dari Universiti Oxford dengan kerjasama Electronic Arts (EA), menunjukkan bahawa bermain permainan mempengaruhi kesihatan mental pemain. Tinjauan ini dilakukan terhadap lebih daripada 3,000 responden di Amerika Syarikat, United Kingdom dan Kanada.


Dari kajian yang telah dilakukan, adalah lebih baik bagi ibu bapa untuk memberi anak mereka had masa penggunaan teknologi hiburan. Ini adalah untuk menjangkakan dan mengurangkan kesan buruk yang akan berlaku pada masa akan datang.

Ibu, Anak-Anak Yang Bermain Permainan Terlalu Panjang Menjadikan Nilai Sekolah Buruk Ibu, Anak-Anak Yang Bermain Permainan Terlalu Panjang Menjadikan Nilai Sekolah Buruk Reviewed by thecekodok on 10:23:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.