Inilah nasib filem James Bond setelah MGM dibeli oleh Amazon

 


Raksasa kedai dalam talian Amazon baru-baru ini memperoleh studio filem MGM dengan harga $ 8.45 bilion. Studio ini mempunyai banyak watak terkenal, salah satunya tentu saja James Bond. Jadi, apa yang berlaku kepada James Bond di tangan Amazon?

Ya, ada kebimbangan bahawa Amazon hanya akan menayangkan filem James Bond yang akan datang pada perkhidmatan penstrimannya. Namun, ini dibantah oleh pengeluar James Bond, Barbara Broccoli dan Michael G Wilson.


"Kami berkomitmen untuk terus membuat film James Bond untuk penonton pawagam di seluruh dunia," kata mereka, seperti dikutip oleh BBC, Jumat (28/5/2021).


Hak untuk James Bond adalah milik MGM dan Eon Productions yang dimiliki oleh kedua-dua pengeluar tersebut. Kedua-duanya dilaporkan juga menolak James Bond untuk menjalani siri televisyen.


Dalam perjanjian ini, filem James Bond seterusnya akan tersedia di perkhidmatan Amazon Prime, tetapi juga akan ditayangkan secara serentak di pawagam seperti sebelumnya. Filem Bond terbaru adalah No Time To Die yang akan ditayangkan menjelang akhir tahun ini kerana penangguhan wabak Corona.


MGM mempunyai banyak katalog filem, lebih daripada 4,000 judul filem dan 17 ribu rancangan untuk televisyen. Selain James Bond, ada watak dari Rocky, Tomb Taider, Robocop hingga Pink Panther. Hasilnya, Amazon Prime mempunyai banyak peluru baru untuk bersaing dengan perkhidmatan streaming lain.


"Nilai kewangan sebenar di sebalik perjanjian ini adalah harta kekayaan intelektual dalam katalog yang kami rancangkan untuk dihasilkan semula dan dikembangkan dengan pasukan MGM," kata Mike Hopkins, Naib Presiden Kanan Prime Video dan Amazon Studios. James Bond juga menjadi salah satu andalan.

Inilah nasib filem James Bond setelah MGM dibeli oleh Amazon Inilah nasib filem James Bond setelah MGM dibeli oleh Amazon Reviewed by thecekodok on 10:31:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.