Intel Menyiapkan USD3.5 bilion untuk Pengubahsuaian Kilang


 Intel mengumumkan rancangan untuk mengubahsuai kilang cip di Rio Rancho, New Mexico, AS, yang akan menelan belanja UDS 3,5 bilion.

Tujuan utama pengubahsuaian ini adalah untuk mengurangkan kesan kekurangan cip yang berlaku. Walau bagaimanapun, pengubahsuaian masih memerlukan masa untuk disiapkan.


Wang yang dibelanjakan oleh Intel akan digunakan untuk meningkatkan kemampuan kilang menghasilkan cip dengan teknologi yang lebih canggih. Seperti Foveros, teknologi pembungkusan 3D membolehkan Intel menyusun cip secara menegak, bukan berdampingan.Pelaburan yang berlangsung selama beberapa tahun akan membuka sekurang-kurangnya 700 pekerjaan baru untuk sektor teknologi tinggi, 1000 di sektor pembinaan, dan 3500 untuk sektor sokongan.


Sejak pertama kali dibangun pada tahun 1980, Intel telah menghabiskan USD 16,3 bilion untuk pembangunannya, dan sekarang mempekerjakan lebih dari 1.800 orang.


Sebelum ini, Ketua Pegawai Eksekutif Intel baru Pat Gelsinger telah mengungkapkan rencananya untuk meningkatkan kapasiti pengeluaran cipnya melalui pelaburan USD 20 bilion. Dana akan diperuntukkan untuk membina dua kilang 7nm baru di Arizona.


Kedua-dua tumbuhan akan menggunakan teknologi litografi ultraviolet ekstrem (EUV), bagaimanapun, yang direka bentuk semula, dan aliran proses dipermudahkan.


Sementara itu, saingan Intel, atau lebih tepatnya pemimpin pasaran semikonduktor TSMC, akan melabur lebih dari USD 100 bilion selama tiga tahun akan datang untuk meningkatkan kapasiti pengeluarannya.

Intel Menyiapkan USD3.5 bilion untuk Pengubahsuaian Kilang Intel Menyiapkan USD3.5 bilion  untuk Pengubahsuaian Kilang Reviewed by thecekodok on 3:51:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.