Jepun Mengembangkan Teknologi Bateri Telefon Pintar Tahan sehingga 5 Tahun

 


Penyelidik dari Japan Advanced Institute of Science and Technology (JAIST) telah menemui bahan revolusioner yang dapat membantu bateri mengekalkan telefon pintar dengan kapasiti asalnya hingga 95% selama minimum lima tahun.

Sehingga dapat memanjangkan jangka hayat bateri di dalam peranti sama ada telefon pintar, komputer riba, atau juga kenderaan elektrik. Implikasi penemuan ini oleh saintis Jepun cukup luas.


Susunan dalaman bateri semasa menjadikannya berkurang selepas setiap pengisian dan dilaporkan bahawa setelah 500 pengisian semula sehingga 40% kapasiti bateri mungkin telah hilang kerana prestasi pengikat yang lemah dalam bateri.Para saintis di JAIST, yang diketuai oleh Profesor Noriyoshi Matsumi, telah menemui pengikat yang terbukti mengatasi teknologi yang ada. Terminal negatif bateri yang digunakan hari ini mempunyai bahan ikatan yang disebut Polyvinylidene Fluoride (PVDF) yang tidak mempunyai prestasi yang luar biasa.


Selepas pengisian semula hanya 500, bateri PVDF biasa akan kehilangan sehingga 35% dari kapasiti asalnya. Ini mengakibatkan pengurangan jangka hayat bateri pada telefon pintar setelah satu atau dua tahun.


Walau bagaimanapun, pengikat baru diberi nama Bis-imino-acenaphthenequinone-Paraphenylene (BP). Pengikat memungkinkan untuk mengekalkan 95% kapasiti bateri walaupun setelah lebih dari 1,700 kitaran pengisian. Oleh itu, bateri kekal cekap sehingga lima tahun tanpa mengurangkan kapasiti asalnya dengan ketara.


Matsumi berkata teknologi baru akan membantu dalam pengembangan produk yang lebih tahan lama. Ia juga berpotensi mendorong pengguna membeli aset berasaskan bateri yang lebih mahal seperti kenderaan elektrik, katanya.


"Kami berharap bahawa jenama telefon pintar menjalin hubungan dengan JAIST dalam kerjasama yang akan membawa kepada penerapan teknologi bateri baru dalam pengeluaran bateri yang lebih dipercayai dan tahan lama untuk telefon pintar dan alat teknologi lain." katanya .

Jepun Mengembangkan Teknologi Bateri Telefon Pintar Tahan sehingga 5 Tahun Jepun Mengembangkan Teknologi Bateri Telefon Pintar Tahan sehingga 5 Tahun Reviewed by thecekodok on 3:28:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.