Kapasiti memori 64 GB pada telefon bimbit terasa kurang bagi pengguna

 


Keperluan untuk memori dalaman yang luas terus meningkat dalam beberapa tahun terakhir. Buat masa ini, kapasiti memori 64GB pada HP terasa semakin kurang untuk pengguna.

Ini dinyatakan dalam penyelidikan Counterpoint yang baru-baru ini dirilis. Dikatakan bahawa HP dengan memori dalaman 128 GB kini telah menjadi standard baru.


Counterpoint juga mendedahkan bahawa pada masa ini pengguna rata-rata menyimpan fail yang sangat besar di telefon bimbit mereka. Pengguna Huawei misalnya, mereka menyimpan tidak kurang dari 150 GB data.


Sementara itu pengguna iPhone memerlukan sekurang-kurangnya 141 GB ruang penyimpanan untuk menyimpan fail mereka. Sementara pengguna Samsung rata-rata memerlukan 95 GB ruang.


Kerana keadaan ini, banyak pengguna membeli versi teratas, termasuk telefon bimbit premium seperti iPhone. Sebabnya kerana ia menyediakan lebih banyak ruang simpanan.


Pemampatan fail purata di HP. Foto: Counterpoint

"Antara tahun 2019 dan 2020, hampir separuh daripada semua telefon bimbit Huawei dan Apple yang terjual adalah versi 128GB dan 64GB. Dalam tempoh yang sama, versi telefon pintar Huawei dan Apple 128GB mengalami pertumbuhan tahunan yang ketara. Sementara itu, versi 64GB mengalami penurunan," kata Counterpoint.


Itulah sebabnya terdapat khabar angin bahawa Apple boleh melancarkan iPhone 13 dengan versi penyimpanan sehingga 1 TB. Walaupun ada kemungkinan bahawa pilihan ini hanya akan tersedia pada model Pro Max, sedangkan versi iPhone 13 Pro paling banyak 512GB.


Menurut Counterpoint, peningkatan penyimpanan seperti itu masuk akal bagi Apple dalam jangka panjang, terutama kerana model iPhone 64GB sudah mulai terasa seperti kekurangan kapasiti.


"Sebaliknya, iPhone 11, iPhone XR dan iPhone 11 Pro Max bersama-sama merangkumi hampir separuh penghantaran Apple antara 2019 dan 2020. Di antara model ini, versi 64GB menyumbang lebih daripada separuh penjualan mereka. Sementara itu, Oppo's 5 telefon pintar terlaris "menyumbang hingga 30% penghantaran 2019-2020. Antaranya, versi 32GB, 64GB dan 128GB merangkumi hampir satu pertiga daripada semua telefon pintar yang dihantar," kata Counterpoint seperti dikutip oleh Softpedia.

Kapasiti memori 64 GB pada telefon bimbit terasa kurang bagi pengguna Kapasiti memori 64 GB pada telefon bimbit terasa kurang bagi pengguna Reviewed by thecekodok on 3:56:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.