Kehadiran iPad Pro 12.9 inci akan ditangguhkan sehingga bulan Julai

 


Calon pembeli iPad Pro 12.9 inci baru dengan skrin LED Mini harus bersabar kerana peranti ini hanya akan tersedia pada akhir bulan Jun atau awal Julai.

Dilaporkan oleh The Verge, Sabtu (1/5/2021), iPad Pro baru dapat dipesan pada masa ini, tetapi penghantaran akan memakan waktu lebih lama daripada peranti lain yang dikeluarkan secara serentak.


Contohnya, iPad Pro 11 inci yang akan dihantar pada akhir Mei (versi iPad Pro 11 inci tidak menggunakan panel LED Mini seperti varian 12.9 inci). Kemudian iPhone 12 ungu akan dihantar pada awal Mei, dan Apple TV akan dihantar pada pertengahan atau akhir Mei.IMac baru juga bernasib lebih baik, memulakan penghantaran pada akhir Mei untuk varian kos rendah. Namun, varian yang mahal hanya tersedia pada awal bulan Jun, sama seperti Siri Remote yang baru.


Penyebab kelewatan iPad Pro 12.9 tentunya panel LED Mini yang kekurangan bekalannya, ditambah ini adalah teknologi baru untuk Apple sehingga pengeluaran akan menjadi lebih sukar. Walaupun begitu, kehadiran Mini LED ini dijanjikan akan memberikan peningkatan yang ketara bagi iPad Pro.


Sebelumnya, skrin iPad Pro hanya mempunyai 72 LED untuk menerangi skrin. Sementara iPad Pro baru mempunyai lebih dari 10 ribu LED, dan dapat dihidupkan per zon berdasarkan kandungan yang dipaparkan di layar. Ini bermaksud bahawa warna hitam yang dihasilkan boleh menjadi lebih gelap daripada iPad sebelumnya.


Bukan itu sahaja, layar yang disebut Liquid Retina XDR mempunyai tahap kecerahan dan kontras yang sangat tinggi. Iaitu hingga 1000 nits (beberapa bahagian layar dapat mencapai 1600 nits), setara dengan Apple Pro Display XDR, monitor profesional Apple yang sangat mahal. Sebenarnya, tahap kecerahan ini lebih tinggi daripada kebanyakan TV HDR 4K di pasaran sekarang.


Sebagai perbandingan, iPad Pro generasi sebelumnya hanya mempunyai tahap kecerahan 600 nits, malah panel OLED pada iPhone 12 Pro hanya mencapai 800 nits, atau 1200 nits dalam mod HDR.

Kehadiran iPad Pro 12.9 inci akan ditangguhkan sehingga bulan Julai Kehadiran iPad Pro 12.9 inci akan ditangguhkan sehingga bulan Julai Reviewed by thecekodok on 5:10:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.