Oppo Menggalakkan Pengkomersialan 5G Melalui Telefon bimbit 5G Termurah

 


Oppo mendorong percepatan pengkomersialan 5G . Usaha dilakukan dengan menghadirkan telefon bimbit 5G (HP) di negara ini.

Oppo , mengatakan bahawa pihaknya akan terus mencurahkan telefon bimbit yang menyokong rangkaian generasi kelima ke negara ini, walaupun isyarat 5G itu sendiri belum tersedia.


"Terlepas dari trend telefon bimbit 5G dan kami ingin membawanya ke sini. Harapannya ialah apabila rangkaian 5G tersedia, orang dapat segera merasakan kecepatan melalui telefon bimbit yang digunakan," kata Aryo.


Saat ini Oppo sudah memiliki empat peranti 5G , salah satunya adalah Oppo A74 5G yang dirilis April lalu. Peranti ini adalah telefon 5G termurah .


Perangkat ini digunakan untuk mendukung ekosistem 5G serta memperkuat posisi Oppo sebagai pelopor teknologi 5G .


Spesifikasi OppoA74 5G

Oppo A74 5G menggunakan skrin LCD LTPS 6,49 inci dan resolusi Full HD +. Layar ini dilengkapi dengan ciri warna Hyper yang membolehkan pengguna melihat foto dan video lebih terang dan lebih jelas. Kerana gambar itu dipaparkan dalam ketepuan dan ketepatan warna yang lebih tajam daripada garis siri A sebelumnya.


Kerana membawa lubang pukulan menjadikan nisbah layar 90.5%. Oppo A74 5G juga memiliki kadar penyegaran 90 sampel dan 180 sampel sentuhan, memberikan respons sentuhan yang lebih baik ketika bermain permainan atau melayari.


Oppo melengkapkan telefon bimbitnya dengan ciri All-day AI Eye Comfort yang mengurangkan cahaya biru di skrin untuk mengelakkan mata Skrin Matahari menawarkan keterlihatan terbaik untuk skrin telefon pintar ketika berada di bawah cahaya matahari yang kuat.


Terdapat juga fitur Layar Bulan yang secara automatik mengurangi tingkat kecerahan layar hingga 2 nits di lingkungan cahaya rendah atau pada waktu malam. Serta Lampu Latar AI yang dapat mempelajari kebiasaan pengguna ketika menyesuaikan lampu latar dan merakam kecerahan yang disukai pengguna. Selepas itu, ciri ini dapat menyesuaikan kecerahan layar secara automatik mengikut pilihan dan masa yang dipelajari dari pengguna.


Telefon ini dibuat dengan ketebalan badan 8.42 mm dan berat 190 gram. Cengkerang belakang mempunyai reka bentuk melengkung 3D, yang memberikannya rasa anggun dan moden.


Walaupun telefon ini tidak setebal, bateri yang tertanam di dalamnya mempunyai kapasiti 5,000 mAh. Oppo menyediakan ciri pengecasan pantas 18W, ia dapat mengecas 68% hanya dalam 60 minit.


Seperti peranti Oppo baru-baru ini, telefon ini dilengkapi dengan fitur Smart Power Saving All-around yang membantu menjimatkan kuasa. Di samping itu, ada Super Nighttime Standby untuk mengurangkan penggunaan tenaga telefon bimbit dengan mempelajari kebiasaan tidur pengguna, sehingga hanya menghabiskan 2% tenaga pada waktu malam dalam siklus tidur 8 jam.


Untuk merakam momen, Oppo A74 5G disokong oleh empat kamera. Komposisi ini terdiri daripada kamera utama 48MP, lensa ultra lebar 8MP, lensa mono 2MP, dan lensa makro 2MP. Manakala kamera depannya ialah 16MP.


Oppo menambah bahawa ciri AI Scene Enhancement 2.0 akan mencerahkan dan meningkatkan gambar dengan mengenali setiap senario dan menyesuaikan tepu warna dan kontras. Kemudian ciri AI Beautification dapat mengenal pasti wajah dan kemudian mencantikkan alat solek pengguna mengikut persekitarannya


Jangan ketinggalan ciri Ultra-Night Mode untuk menampung keperluan mengambil gambar pada waktu malam. Penapis Bergaya juga mengandungi 15 penapis untuk meningkatkan warna atau mencerahkan kulit.


Mengenai dapur, Oppo A74 5G disokong oleh Snapdragon 480. Chipset ini membawa peningkatan 100% pada CPU dan GPU dari pendahulunya. Malah persembahan itu dikatakan setara dengan siri Snapdragon 6.


Tetapi itu bukan satu-satunya kelebihan, chipset ini menyokong rangkaian Standalone (SA) dan Non-Standalone (NSA). Sehingga pengguna masih dapat menggunakan telefon bimbit setelah operator beralih ke rangkaian SA tanpa perlu membeli peranti baru.


Oppo juga menyediakan Oppo A74 5G dengan RAM LPDDR4X 6GB dengan storan dalaman 128 GB. Ia juga dilengkapi dengan Multi-Cooling System menggunakan beberapa tiub grafit tebal. Sistem ini menjadikan pelesapan haba lebih efisien sambil membolehkan telefon mengawal suhu secara bebas.


Spesifikasi Oppo A74 5G

Keluaran April 2021

Dimensi / Berat 162.9 x 74.7 x 8.4 mm / 190 gram

Paparan LCD 6.5 inci Full HD +, 90Hz LTPS

Chipset Snapdragon 480

GPU Adreno 619

RAM 6 GB

Penyimpanan Dalaman 128 GB

Kamera Belakang 48 MP + 8 MP (ultra lebar) + 2 MP (makro) + 2 MP (mono)

Kamera Depan 16 MP

Dual SIM + kad SIM microSD

Ciri-ciri NFC, Cap Jari (dipasang di sisi), USB Jenis C

Bateri 5,000 mAh, pengecasan pantas 18W

Kesambungan 5G, 4G, Bluetooth 5.1, WiFi

Fluid Black, Space SilverPada masa ini Oppo A74 5G telah dijual secara dalam talian melalui Shopee. Terdapat dua varian yang disajikan, iaitu Fluid Black dan Space Silver.
Oppo Menggalakkan Pengkomersialan 5G Melalui Telefon bimbit 5G Termurah Oppo Menggalakkan Pengkomersialan 5G Melalui Telefon bimbit 5G Termurah Reviewed by thecekodok on 4:09:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.