Pelanggan Spotify Bayar 158 Juta

 


Spotify kini mempunyai 158 juta pelanggan yang membayar. Perkhidmatan streaming muzik nombor satu di dunia kini mengalami pertumbuhan pada suku pertama 2021 sebanyak 3% dari jumlah pelanggan jika dibandingkan dengan suku keempat tahun 2020.

Syarikat Sweden mengalami pertumbuhan 2% dari segi pelanggan berbayar berbanding suku keempat tahun 2020 dan 21% tahun ke tahun, sementara pendapatannya meningkat 16%.


Spotify memproyeksikan bahawa dalam waktu terdekat ia dapat mencapai 162 juta pelanggan berbayar walaupun mereka baru-baru ini mengumumkan kenaikan harga langganan di Amerika Syarikat, Britain dan Eropah.


Kenaikan harga adalah USD 1  untuk pelanggan pakej keluarga di AS. Sementara itu, di UK, ia meningkat sebanyak £ 1 untuk pelanggan paket siswa dan pengguna Duo dan £ 2 


Spotify juga akan menaikkan harga di pasar Kesatuan Eropah sebanyak 1 euro  per pelajar dan akaun pelanggan paket Duo, dan 3 euro  untuk akaun keluarga.


Spotify kini masih menerajui pasaran perkhidmatan streaming muzik dari segi pengguna aktif bulanan dengan jumlah keseluruhan 356 juta.


Pesaing Apple masih belum berkongsi maklumat mengenai tonggak terbarunya, kali terakhir mereka mengumumkan pada bulan Jun 2019 bahawa Apple Music sudah mempunyai 60 juta pelanggan berbayar.


Apple sendiri baru saja mengumumkan bahawa ia akan membentangkan pakej langganan Podcast pada bulan Mei. Tidak ketinggalan, Spotify juga akan melancarkan fungsi langganan berbayar untuk sejumlah podcast dalam perkhidmatannya dalam waktu terdekat.


Pembuat podcast atau pembuat podcast yang ingin menawarkan fungsi langganan berbayar tidak perlu membayar Spotify apa-apa selama dua tahun pertama.


Mulai tahun 2023, podcasters di Spotify akan dikenakan potongan harga 5%. Spotify juga akan menawarkan tiga kali bayaran langganan bulanan kepada podcast, yang terdiri dari USD 2.99, USD 4.99 dan USD7.99.


Sementara itu, Apple akan mengambil potongan pendapatan sebanyak 30% kepada podcasters pada tahun pertama, 15% pada tahun kedua, dan mengenakan yuran tahunan sebanyak $ 19,99.

Pelanggan Spotify Bayar 158 Juta Pelanggan Spotify Bayar 158 Juta Reviewed by thecekodok on 4:35:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.