Pengasas TikTok Mundur, Ngeri dengan Nasib Jack Ma?

 


Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif ByteDance yang merupakan ibu bapa TikTok, Zhang Yiming, telah secara rasmi mengundurkan diri pada usia 38 tahun. Terdapat kecurigaan bahawa dia tidak mahu mempunyai nasib yang sama seperti Jack Ma.

Sesungguhnya, pengunduran diri Yiming bertepatan dengan pengawasan pemerintah China yang semakin ketat terhadap peniaga besar kerana bimbang kuasa dan pengaruh mereka di luar kawalan.


Selain Yiming, pada bulan Mac, pengasas Pinduoduo, Colin Huang, juga mengundurkan diri ketika dia baru berusia 40 tahun. Dia mengakui bahawa dia ingin fokus pada dunia filantropi atau amal.Mungkin mereka tidak mahu mengalami nasib yang sama seperti Jack Ma. Seperti diketahui, setelah mengkritik sistem kewangan pemerintah China, Jack Ma sepertinya telah hilang dari pandangan masyarakat dan syarikatnya, Alibaba dan Ant Financial, sedang disiasat secara dekat.


"Peraturan untuk syarikat teknologi China telah berubah dan memerlukan banyak tenaga dan usaha. Memimpin syarikat ukuran ByteDance dengan TikTok terlalu tertekan," kata Shan Meng, penganalisis bank pelaburan Chanson & Co.


"Ini kerana Parti Komunis takut kehilangan kawalan terhadap raksasa teknologi yang kaya dengan data dan telah berkembang menjadi kuasa bukan sahaja dalam ekonomi tetapi juga dalam potensi politik," kata Dr Xin Sun dari King's College London. 5/2021).


ByteDance sendiri adalah salah satu syarikat yang diberi amaran oleh China mengenai masalah privasi dan dominasi pengguna. Yiming sendiri mengakui bahawa dia mengundurkan diri agar dia dapat menikmati hidupnya dengan lebih bebas.


Wang tentu tidak menjadi masalah kerana Yiming memiliki kekayaan hingga USD 44 bilion . Dia juga antara 40 orang terkaya di dunia dengan menduduki kedudukan ke 39. Dia mengakui bahawa dia bukan pengurus yang cemerlang.


"Saya tidak benar-benar bersosial, lebih suka aktiviti bersendirian seperti dalam talian, membaca, mendengar muzik, dan melamun tentang apa yang mungkin dilakukan," kata Yiming.


Sekarang tongkat sebagai CEO akan diserahkan kepada Liang Rubo, yang merupakan pengasas bersama ByteDance. Buat masa ini Rubo adalah Pengarah HR di TikTok induk.

Pengasas TikTok Mundur, Ngeri dengan Nasib Jack Ma? Pengasas TikTok Mundur, Ngeri dengan Nasib Jack Ma? Reviewed by thecekodok on 3:45:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.