Penyakit Jarang, Satu Kampung Tertidur Selama berhari-hari


 Sebilangan penyakit jarang kadangkala tidak masuk akal. Penyakit yang satu ini terdengar seperti kisah dongeng, satu kampung sedang tidur berhari-hari.

Penduduk sebuah kampung kecil bernama Kalachi di Kazakhstan diserang penyakit aneh yang menyebabkan penduduknya mengalami 'halusinasi ganas', jangka waktu tidur yang berpanjangan dan keinginan seksual meningkat. Mereka mengalami ini selama hampir tiga tahun, dari 2012 hingga 2015.


Tetapi yang membuatnya pelik adalah corak tidur mereka. Menurut laporan, orang Kalachi dapat tidur nyenyak hingga enam hari. Pesakit dengan penyakit ini akan tertidur secara tiba-tiba dan tidak dapat dibangunkan. Menurut penyelidikan, wabak itu mempengaruhi satu dari sepuluh orang di Kalachi.Dikutip dari Times Now News, dicatatkan bahawa 20 orang pengsan dan tidak sedarkan diri selama beberapa hari di kampung yang berjumlah 600 penduduk. Mereka kemudian dibaringkan berturut-turut.Sebilangan orang yang menderita penyakit ini mengaku mengalami kelemahan, kaki terasa berat, kepala berpusing. Pesakit lain mengatakan bahawa mereka merasa seperti mabuk.


Keadaan penyakit yang jarang berlaku ini dikenali sebagai "mengantuk hampa". Banyak teori telah cuba menjelaskan keadaan ini, terutamanya kerana kampung ini terletak berhampiran lombong uranium era Kesatuan Soviet. Beberapa pakar mengatakan ia mungkin disebabkan oleh keracunan air atau histeria massa.


Sebuah dokumentari yang dikeluarkan oleh Russia Today mendedahkan bahawa banyak laporan penyalahgunaan perlombongan berakhir pada tahun 1980-an. Bahan buangan dari syarikat tersebut dikatakan mencemari sungai tempatan dan menyebabkan wabak penyakit.


Kementerian Kesihatan Kazakhstan akhirnya melakukan penyelidikan untuk membuktikan tuduhan ini. Beberapa ujian dilakukan untuk mengetahui kemungkinan kesan radiasi perlombongan uranium di kawasan tersebut. Akibatnya, Kementerian Kesihatan Kazakhstan mengatakan ada beberapa sebatian di udara yang dapat menjadi sumber masalah.


"Berdasarkan hasil kajian, kesimpulan awal telah diambil dan menunjukkan kemungkinan hubungan antara penyakit langka ini dan kepekatan tinggi sebatian yang tumbuh pada musim panas di ruang bawah tanah dan di rumah yang kurang berventilasi. Ujian dilakukan di rumah pesakit dengan penyakit ini, "katanya Kementerian Kesihatan Kazakhstan dalam kenyataan mereka pada tahun 2015.

Penyakit Jarang, Satu Kampung Tertidur Selama berhari-hari Penyakit Jarang, Satu Kampung Tertidur Selama berhari-hari Reviewed by thecekodok on 12:27:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.