Peta Google Membantu Mengurangkan Pencemaran Udara, Begini!


 Sejak 2015, puluhan telefon bimbit Street View milik Google dengan sensor pencemaran telah melintasi jalan-jalan kota di seluruh dunia. Dari Oakland ke Sydney mereka mengesan kualiti udara di seluruh bandar ini.

Mereka juga bekerjasama dengan City of Copenhagen, Ultrecht University dan Aarhus University untuk mendapatkan gambaran keseluruhan kualiti udara di bandar. Hasilnya tidak terlalu baik, memandangkan Copenhagen mempunyai kepadatan penduduk yang luar biasa.


Memang benar bahawa kereta Street View yang melintas untuk mengukur kualiti udara tidak segera menyelesaikan masalah yang berkaitan dengan pencemaran udara. Namun, data yang dikumpulkan oleh Google dapat digunakan oleh pemerintah daerah untuk merancang kota dengan lebih baik.


"Kami mendapati bahawa jalan masuk utama Kopenhagen mempunyai hampir tiga kali lebih banyak zarah ultra halus dan nitrogen dioksida (NO2)," tulis Google.
"Tahap karbon hitam lima kali lebih tinggi jika dibandingkan dengan kawasan perumahan yang jarang dilalui," tambahnya.


Perancang bandar tidak boleh memerintahkan orang untuk berhenti datang ke Kopenhagen. Sebagai alternatif, mereka dapat membina kawasan penempatan, pendidikan dan rekreasi di kawasan dengan pencemaran udara yang lebih rendah.


Selama enam tahun kebelakangan ini, kereta Street View telah mengumpulkan data mengenai lebih dari 100 juta ukuran kualiti udara. Usaha ini dilakukan untuk menyediakan peta dengan kualiti udara terperinci kepada semua orang.


Tujuannya adalah untuk membantu pemerintah dan masyarakat membuat perubahan yang dapat membantu penduduk kota menghirup udara yang lebih bersih.


"Kami juga berencana untuk melengkapkan lebih banyak mobil Street View dengan kemampuan untuk mengukur kualiti udara. Sehingga kami dapat berkongsi maklumat kualiti udara di wilayah ini," tulis Google.


Google berharap dengan maklumat yang disampaikan mengenai kualiti udara, dapat mewujudkan bandar-bandar yang dapat melindungi kesihatan semua orang.

Peta Google Membantu Mengurangkan Pencemaran Udara, Begini! Peta Google Membantu Mengurangkan Pencemaran Udara, Begini! Reviewed by thecekodok on 10:33:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.