Samsung masih menjadi raja telefon bimbit, Huawei tersingkir dari 5 teratas

 


Samsung masih menjadi raja telefon bimbit global sepanjang suku pertama 2021. Sementara itu, Huawei harus tersingkir daripada 5 vendor teratas di pasaran telefon bimbit dunia.

Ini adalah laporan firma penyelidikan pasaran International Data Corporation (IDC). Samsung telah menghantar 75.3 juta telefon bimbit di seluruh dunia, meningkat 28.8% dari tempoh yang sama tahun lalu.


Pada suku pertama 2020, raksasa teknologi Korea Selatan ini menghantar 58.4 juta. Dengan pencapaian semasa, Samsung mempunyai pangsa pasar 21.8%.


Di tempat kedua adalah Apple. IPhone 12 nampaknya membawa keberkatan kepada syarikat yang dipimpin oleh Tim Cook.


Ini kerana 55.2 juta unit telefon bimbit dihantar dari Januari hingga Mac 2021. Naik 50.4% dari tahun sebelumnya, iaitu 36.7 juta unit. Ini menjadikan Apple menguasai 16% bahagian pasaran.


Xiaomi menduduki tempat ketiga. Mereka berjaya menghantar 48.6 juta unit telefon bimbit di seluruh dunia.


Pada tempoh yang sama tahun lalu, syarikat buatan Lei Jun hanya menghantar 29.5 juta telefon bimbit. Ini bermakna terdapat peningkatan sebanyak 64.8%, ini menjadikan Xiaomi bahagian pasaran 14.1%.


Oppo mengalami peningkatan yang tidak kurang hebatnya. Sebanyak 37.5 juta peranti dihantar pada suku pertama 2021.


Angka ini meningkat 64.5% dari tempoh sebelumnya, iaitu 22.8 juta unit. Kini Oppo mempunyai bahagian pasaran sebanyak 10.8%.


Sebagai pengasuh ada Vivo dengan pangsa pasar 10.1%. Ini berkat kejayaan mereka menghantar 34.9 juta telefon bimbit di seluruh dunia.


Pada periode Januari hingga Mac tahun lalu, mereka hanya menghantar 24.8 juta telefon bimbit. Apabila dikira, kenaikan yang berlaku mencapai 40.7%.


"Ketiga vendor (Xiaomi, Oppo dan Vivo) meningkatkan fokus mereka di pasaran antarabangsa di mana Huawei telah mengembangkan pangsa pasarnya dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Pada segmen harga rendah hingga pertengahan, vendor inilah yang paling banyak mendapat keuntungan dari Huawei merosot, sementara beberapa pasaran mewah jatuh ke tangan Apple dan Samsung, "kata IDC.


Secara keseluruhan, IDC menyatakan bahawa penghantaran telefon bimbit pada suku pertama 2021 mencapai 345.5 juta peranti. Nampaknya pasaran telah pulih setelah dilanda wabak tersebut.


Kerana dalam tempoh yang sama tahun lalu, jumlah telefon bimbit yang dihantar hanya 275.2 juta unit. Ini bermaksud bahawa terdapat peningkatan 25.5%. Mudah-mudahan trend ini dapat berterusan memandangkan salah satu pasaran utama, iaitu India, dilanda tsunami COVID-19.

Samsung masih menjadi raja telefon bimbit, Huawei tersingkir dari 5 teratas Samsung masih menjadi raja telefon bimbit, Huawei tersingkir dari 5 teratas Reviewed by thecekodok on 5:54:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.