Samsung Mulai Produksi Layar 120Hz untuk iPhone 13?

 


Samsung dan LG dikatakan telah mulai menghasilkan panel OLED yang akan digunakan pada iPhone 2021, yang dianggap disebut iPhone 13.

Garis iPhone 13 berkemungkinan mempunyai empat model, iPhone 13 mini 5,4 inci, iPhone 13 6,1 inci, iPhone 13 Pro 6,1 inci, dan iPhone 13 Pro Max 6,7 inci. Panel kadar penyegaran 120Hz dari Samsung akan digunakan dalam varian Pro dan Pro Max, sementara panel 60Hz dari LG akan digunakan dalam dua varian selebihnya.


Panel OLED yang digunakan dalam varian Pro dan Pro Max menggunakan teknologi transistor filem tipis polycrystalline oxide (LTPO), yang digunakan Samsung sejak Galaxy Note 20 Ultra. Sementara siri Galaxy S21 menggunakan varian LTPO yang lebih cekap tenaga.Apple sebelum ini dianggap menggunakan layar dengan kadar penyegaran yang tinggi sejak siri iPhone 12. Namun, rancangan itu dibatalkan kerana gabungan skrin 120Hz dan sambungan 5G akan menjadikan penggunaan bateri terlalu tinggi. Masalah ini diperbaiki dengan teknologi LTPO.


Teknologi LTPO ini memungkinkan layar menyesuaikan kadar penyegarannya secara dinamis bergantung pada isi yang ditampilkan, yang dapat membantu mengoptimumkan penggunaan kuasanya. Sebagai contoh, kadar penyegaran akan turun menjadi 10Hz ketika menampilkan gambar pegun, dan meningkat menjadi 120Hz ketika bermain permainan.


Selain itu, LTPO juga menyediakan fitur tampilan yang selalu tersedia untuk iPhone, yang diharapkan mengikuti pendekatan yang sama seperti pada Android. Yaitu, layar akan selalu menampilkan waktu dan pengisian bateri, walaupun dimatikan, termasuk ketika ada pemberitahuan.


Terutama untuk panel OLED yang dibuat LG untuk iPhone 13 mini dan iPhone 13, ia akan menjadi jenis TFT polycrystalline silicon (LTPS) suhu rendah, yang hanya mempunyai kadar penyegaran 60Hz.


Secara keseluruhan, Samsung dijangka menghasilkan 80 juta panel untuk iPhone baru, sementara LG diharapkan dapat memasok 30 juta panel.

Samsung Mulai Produksi Layar 120Hz untuk iPhone 13? Samsung Mulai Produksi Layar 120Hz untuk iPhone 13? Reviewed by thecekodok on 3:54:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.