Sony Melatih AI untuk Menemani Gamer Jadi Mereka Tidak Kesepian


Sony telah mengesahkan bahawa ia akan menggunakan paten terbarunya yang berkaitan dengan kecerdasan buatan (AI) untuk menemani pemain sehingga mereka tidak akan kesunyian ketika bermain permainan.

AI ini juga dijanjikan untuk menjadikan pengalaman bermain permainan di PlayStation lebih kaya dan menyenangkan.


Pengesahan ini dibuat oleh Sony dalam persembahan di Mesyuarat Strategi Korporat mereka, di mana Presiden dan CEO Sony Kenichiro Yoshida mengatakan bahawa AI yang dibuat oleh Sony dapat membuat 'Game AI Agents' yang dapat bermain sebagai lawan atau teman untuk pemain.Sebenarnya, kewujudan AI dalam permainan pastinya bukan perkara baru. Istilah yang digunakan adalah pelbagai, seperti 'komputer', 'NPC', dan sejenisnya. Di hampir semua permainan terdapat AI seperti ini, biasanya menjadi lawan pemain ketika bermain sendirian.


Tetapi apa yang Sony sasarkan di sini adalah AI yang boleh berkelakuan lebih realistik. Oleh itu, pemain boleh merasa seperti bermain dengan rakan atau saudara walaupun AI sebenarnya berada di belakangnya.


Sebelum ini, Sony juga mendaftarkan paten yang berkaitan dengan AI dalam permainan. Dalam paten ini, AI dapat dilatih untuk meniru kebiasaan pemain ketika bermain permainan. Keputusan sedemikian untuk mengambil langkah-langkah tertentu dalam pelbagai keadaan.


Akibatnya, cara bermain permainan dari AI - atau bot - akan menyerupai pemain yang melatih rangkaian saraf mereka.


Dengan cara itu AI dapat mengambil alih permainan dan - semoga - AI dapat meniru permainan 'jurulatih'. Tetapi ada juga kemungkinan bahwa jika semua orang menggunakan AI ini, tidak mustahil akan ada permainan multiplayer yang berisi pertempuran antara AI.

Sony Melatih AI untuk Menemani Gamer Jadi Mereka Tidak Kesepian Sony Melatih AI untuk Menemani Gamer Jadi Mereka Tidak Kesepian Reviewed by thecekodok on 10:39:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.