Telah 'menggantung perkhidmatan', pesawat terbesar di dunia terbang lagi

 


Stratolaunch Roc, pesawat terbesar di dunia, kembali ke udara setelah dua tahun 'digantung perkhidmatan' dan mengalihkan hak milik dari tangan pengasas Microsoft, Paul Allen.

Dengan berat 226.7 tan dengan jarak sayap 117 meter, Stratolaunch Roc berlepas dari Pelabuhan Udara dan Angkasa Mojave di Mojave, California, Amerika Syarikat, Khamis (29/4) waktu tempatan. Ini adalah penerbangan ujian kedua, setelah melakukannya pada April 2019 lalu.
Seperti dikutip dari Space, Sabtu (1/5/2021), ujian penerbangan Stratolaunch Roc dinyatakan berhasil setelah mengelilingi kawasan Mojave selama tiga jam 14 minit.


Stratolaunch Roc mencapai ketinggian maksimum 14,000 kaki (4,267 meter) dan kelajuan tertinggi 119 mph (320 kph) semasa ujian.


"Kami sangat gembira dengan prestasi pesawat Stratolaunch dan kami sama-sama gembira dengan betapa dekatnya melancarkan kenderaan supersonik pertamanya," kata Ketua Operasi Stratolaunch, Zachary Krevor.


Burung besi ini unik, kerana memiliki dua pesawat dan dirancang untuk menembus ketinggian tertentu untuk melancarkan roket ke angkasa. Itulah niat asal membuat pesawat itu. Sekarang, Stratolaunch Roc digunakan untuk melepaskan pesawat supersonik.


Syarikat Stratolaunch Roc kini sedang mengembangkan pesawat supersonik 8.5 meter yang disebutnya Talon-A.


Pelancaran Talon-A menggunakan Stratolaunch Roc pastinya tidak dalam masa terdekat. Ini kerana pesawat terbesar di dunia perlu membuat penerbangan solo tambahan sehingga dinyatakan siap. Sekiranya semuanya berjalan mengikut rancangan, pelancaran Talon-A akan dilakukan awal tahun depan.


Dilaporkan sebelum ini, setelah melakukan ujian penerbangan pertama, Stratolaunch Roc malah dijual. Syarikat induknya, Vulcan, telah menetapkan harga $ 400 juta atau sekitar Rp 5,7 triliun. Vulcan adalah konglomerat pelaburan yang dimiliki oleh Paul Allen, pengasas Microsoft, yang meninggal dunia tahun lalu.

Telah 'menggantung perkhidmatan', pesawat terbesar di dunia terbang lagi Telah 'menggantung perkhidmatan', pesawat terbesar di dunia terbang lagi Reviewed by thecekodok on 2:31:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.