Tempat ini diserbu kerana memikirkan ladang ganja, ternyata perlombongan Bitcoin adalah haram

 


Polis Britain menyerbu sebuah bangunan yang disyaki sebagai ladang ganja, tetapi ternyata merupakan lombong Bitcoin haram.

Lombong itu terletak di pinggir bandar Birmingham, England. Polis West Midlands mengatakan lombong itu dikatakan melombong secara haram kerana mencuri elektrik bernilai ribuan Poudsterling dari sumber kuasa utama.


Polis menyerbu unit tersebut di daerah Sandwell setelah mendapat maklumat bahawa unit itu digunakan untuk menanam ganja.Maklumat yang diperoleh polis mengatakan bahawa unit ini sering dikunjungi oleh banyak orang, dan dari luar terdapat banyak kabel dan lubang pengudaraan. Drone polis juga mengesan panas yang kuat dari dalam bangunan.Polis mengatakan ini adalah ciri klasik ladang ganja. Tetapi setelah menggeledah bangunan itu, polis menemui kira-kira 100 komputer dan tidak ada tanda-tanda kilang ganja.


"Ini jelas tidak seperti yang kami harapkan," kata Sarjan Polisi Sandwell, Jennifer Griffin dalam pernyataan resminya, seperti yang dikutip oleh CNBC, Ahad (29/05/2021).


"Ia mempunyai semua ciri penanaman ganja dan saya percaya ini hanya lombong kripto kedua yang kami temui di West Midlands."


Semua komputer yang dijumpai di lokasi perlombongan Bitcoin haram segera disita oleh polis, tetapi polis tidak menahan sesiapa pun. Griffins mengatakan perlombongan Bitcoin itu sendiri tidak dilarang di UK, tetapi mencuri elektrik tentu saja haram.


Walaupun polis Birmingham tidak berjaya menangkap sindiket pengedaran dadah, sekurang-kurangnya operasi kali ini mendapat buah manis kerana berjaya menutup lombong Bitcoin haram yang memberi kesan negatif kepada alam sekitar.


Proses perlombongan untuk Bitcoin dan cryptocurrency lain memerlukan sejumlah besar elektrik untuk menghidupkan komputer khas yang digunakan untuk menyelesaikan pengiraan yang kompleks. Kajian terbaru mendapati penggunaan elektrik untuk perlombongan Bitcoin setara dengan penggunaan elektrik di Sweden dan Belanda.

Tempat ini diserbu kerana memikirkan ladang ganja, ternyata perlombongan Bitcoin adalah haram Tempat ini diserbu kerana memikirkan ladang ganja, ternyata perlombongan Bitcoin adalah haram Reviewed by thecekodok on 6:47:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.