Ujian Klinikal Pfizer Pil Ubat COVID-19


 Pfizer berharap dapat meningkatkan peluang untuk meningkatkan perawatan yang sesuai untuk COVID-19 dengan menguji pil ubat COVID-19. Pil ini mula memasuki ujian klinikal fasa 1.

Dipetik dari Live Science, ini adalah pil pertama yang dirancang untuk merawat jangkitan COVID-19. Dengan menargetkan enzim spesifik yang perlu ditiru virus dalam sel inang, Pfizer berharap pil tersebut, sejauh ini bernama PF-07321332, akan melawan jangkitan sebaik sahaja ia pertama kali muncul.

"Mengatasi pandemik COVID-19 memerlukan pencegahan melalui vaksin dan rawatan yang disasarkan bagi mereka yang dijangkiti virus. Mengingat cara SARS-CoV-2 bermutasi dan kesan global COVID-19 yang sedang berlangsung, nampaknya penting untuk mempunyai akses ke pilihan terapi sekarang dan seterusnya. pandemik, "kata Ketua Pegawai Sains dan Presiden, Penyelidikan, Pembangunan dan Perubatan Seluruh Dunia Pfizer Mikael Dolsten."Kami telah merancang PF-07321332 sebagai terapi oral berpotensi yang dapat diresepkan pada tanda pertama jangkitan, tanpa memerlukan pesakit dirawat di rumah sakit atau dalam perawatan kritikal. Pada masa yang sama, calon antivirus intravena Pfizer adalah pilihan rawatan baru yang berpotensi untuk pesakit yang dirawat di hospital. Bersama-sama, mereka berdua berpotensi melakukan vaksinasi pelengkap secara menyeluruh jika penyakit itu masih terjadi, "lanjutnya.


PF-07321332 adalah perencat protease yang secara langsung menghalang pengeluaran zarah virus di inang. Sekiranya virus tidak dapat meniru dengan pasti menjadi banyak, ia akan menghentikan jangkitan dan mencegah kerosakan.


Protease inhibitor banyak digunakan dalam rawatan HIV dan Hepatitis C. Tetapi walaupun terbukti berkesan dalam memerangi COVID-19 dan coronavirus lain dalam percubaan kultur sel, ubat-ubatan ini tidak terbukti selamat dan berkesan pada manusia.


Bersama dengan PF-07321332, Pfizer juga menyelidiki PF-07304814, perencat protease yang diberikan secara intravena yang sedang diuji pada pasien yang dirawat di hospital.


Percubaan klinikal PF-07321332 masih berjalan, melibatkan hingga 60 sukarelawan dewasa yang sihat, dan dijadualkan berakhir pada 25 Mei. Percubaan ini menguji keselamatan dan toleransi dan melihat bagaimana kompaun bergerak melalui badan sukarelawan yang sihat.


Ujian lebih lanjut dalam kumpulan yang lebih besar diperlukan untuk menguji keselamatan dan keberkesanannya sebelum dapat dilabelkan sebagai agen terapi terhadap SARS-CoV-2.

Ujian Klinikal Pfizer Pil Ubat COVID-19 Ujian Klinikal Pfizer Pil Ubat COVID-19 Reviewed by thecekodok on 4:29:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.