Warga Singapura Dipilih sebagai Ketua Pegawai Eksekutif TikTok Global

 


TikTok mempunyai bos baru setelah Kevin Mayer pergi. Menariknya, CEO TikTok terbaru adalah warganegara jiran asia.

Orang yang dimaksud adalah Shou Zi Chew, yang merupakan warganegara Singapura, secara rasmi dilantik sebagai CEO TikTok, seperti yang dipetik dari Zdnet, Isnin (3/5/2021). Pelantikan ini diperkenalkan secara rasmi oleh ByteDance, syarikat induk TikTok.


Pada masa yang sama, ByteDance juga mengumumkan Vanessa Pappas sebagai Ketua Pegawai Operasi TikTok yang baru.Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif ByteDance, Zhang Yiming berkata, Chew dan Pappas menetapkannya untuk pertumbuhan syarikat yang berterusan.


"Dia akan menambahkan kedalaman tim, dengan fokus pada bidang-bidang termasuk tadbir urus korporat dan inisiatif perniagaan jangka panjang," kata Zhang.


Pelantikan Chew dan Pappas dikatakan sebagai sebahagian daripada penyusunan semula syarikat untuk mengoptimumkan strategi TikTok secara global dan menyokong pertumbuhannya.


Chew diketahui baru sahaja bergabung dengan ByteDance pada bulan Mac 2021 sebagai Ketua Pegawai Kewangan (CFO). Walaupun telah dilantik sebagai TikTok Boss, dia masih akan memegang jawatan CFO ByteDance.


Chew mempunyai pengalaman bekerja lebih dari lima tahun di Xiaomi di pengeluar telefon pintar, Xiaomi. Dia juga pernah menjadi bagian dari syarikat penyedia perkhidmatan cloud dari China, iaitu Kingsoft Cloud.


Sementara itu, Pappas mempunyai sejarah bekerja di YouTube sebagai peneraju pengembangan platform video selama lebih dari tujuh tahun.


Sebelum ini, jawatan CEO TikTok kosong sejak peletakan jawatan Kevin Mayar, yang meninggalkan jawatan itu sejak Ogos lalu. Mayer mengundurkan diri setelah tekanan dari pemerintahan AS, Donald Trump, bahawa keadaan TikTok adalah ancaman bagi negara AS

Warga Singapura Dipilih sebagai Ketua Pegawai Eksekutif TikTok Global Warga Singapura Dipilih sebagai Ketua Pegawai Eksekutif TikTok Global Reviewed by thecekodok on 3:52:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.