WhatsApp Boleh Terancam dalam Era 5G, Mengapa?

 


Era 5G sudah kelihatan. Banyak perkara baru dapat dilakukan melalui rangkaian 5G, bahkan ada kemungkinan perkhidmatan seperti WhatsApp terancam. Kenapa?

Pada masa ini, komunikasi orang bergantung pada perkhidmatan seperti WhatsApp, Facebook Messenger, iMessage atau SMS tradisional. WhatsApp, sebagai contoh, menjadi andalan kerana mempunyai banyak fungsi daripada SMS dan mudah digunakan.


Namun, nasib SMS akan berbeza pada era 5G. "Berbanding dengan SMS tradisional, pemesejan 5G adalah aplikasi multimedia ringan yang menempel pada perangkat, tidak seperti aplikasi SMS lama di Android. Pemesejan 5G dapat mengirim media yang jauh lebih besar daripada SMS tradisional, foto, file, video dan lokasi berkualiti tinggi," kata Tu Jiashun., seorang saintis dari ZTE.Sesiapa sahaja yang mempunyai telefon bimbit 5G akan dapat menggunakan fungsi ini. Lalu apa bezanya dengan perkhidmatan Over The Top (OTT) seperti WhatsApp dan seumpamanya sehingga teknologi ini berpotensi menjadi ancaman?"Jawapannya ialah pemesejan 5G lebih dipercayai, lebih mudah diakses dan lebih selamat. Pemesejan 5G adalah Perkhidmatan Komunikasi Kaya (RCS) dengan kemampuan, fungsi dan kemudahan OTT tanpa perlu memuat turun atau melanggan aplikasi baru," katanya jelasnya.


Mesej RCS itu sendiri, yang merupakan pengembangan SMS, sudah lama wujud, tetapi tidak banyak minat. Baiklah, rangkaian 5G mungkin akan memberi nafas baru dan juga sumber pendapatan bagi pengendali. Terdapat anggaran bahawa pasaran RCS akan meningkat menjadi USD 3.9 bilion pada tahun 2025.


"Sistem ini membolehkan kelajuan yang lebih tinggi dan pengalaman pengguna yang unggul berbanding dengan perkhidmatan SMS atau OTT tradisional. RCS menawarkan kemampuan komunikasi dengan kandungan yang kaya dengan mana-mana peranti dan rangkaian," jelasnya.


Mesej pada pesanan 5G dapat dihantar dan diterima dengan mana-mana pengendali dan peranti seperti SMS. Ini berbeza dengan WhatsApp, yang, misalnya, tidak dapat menghantar mesej ke perkhidmatan lain seperti WeChat.


RCS sendiri menjadi perniagaan besar di China dengan kedatangan era 5G. Dengan itu, komunikasi moden dapat diakses oleh sesiapa sahaja tanpa perlu memuat turun aplikasi atau log masuk. Namun, sudah tentu adakah teknologi ini dapat mengancam WhatsApp, yang banyak diandalkan oleh orang ramai adalah soalan yang masih sukar dijawab.

WhatsApp Boleh Terancam dalam Era 5G, Mengapa? WhatsApp Boleh Terancam dalam Era 5G, Mengapa? Reviewed by thecekodok on 9:12:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.