Windows 10 akhirnya menyokong Bluetooth AAC


 Codec Advanced Audio Coding (AAC) sudah lama wujud, tetapi hanya Apple yang menggunakan codec ini pada perantinya. Kini, Microsoft juga menyokong penggunaan Bluetooth dengan codec AAC di Windows 10.

Pada masa ini, semua AirPod menggunakan codec AAC, tetapi kerana tidak banyak pembangun yang menyokong penggunaan codec ini, peranti AirPods sepertinya terbatas dalam penggunaan di ekosistem Apple.


Contohnya, apabila AirPod (versi apa pun, termasuk Pro) disambungkan ke Windows 10, codec yang digunakan adalah SBC, yang mempunyai kadar bit yang lebih rendah daripada AAC. Kerana Windows 10 pada masa ini hanya menyokong SBC dan AptX Qualcomm.Tetapi sekarang akhirnya Microsoft membawa sokongan untuk AAC, yang muncul di Windows 10 Insider Preview Build 21370, yang difokuskan pada peningkatan kualiti dan pengalaman pengguna menggunakan audio Bluetooth.


Tidak hanya mendukung codec AAC, Microsoft juga telah merancang semula antarmuka untuk tetapan audio, iaitu melalui 'endpoint audio bersatu'. Pada masa ini, paparan tetapan audio pada bar tugas Windows 10 masih kelihatan terlalu rumit.


Sekarang, dalam kemas kini ini, Microsoft mempermudah penampilan tetapan ini, seperti mengurangi jumlah pilihan yang ditampilkan dan menukar peranti audio secara automatik jika diperlukan.


Pada masa akan datang, Microsoft juga akan mengemas kini menu Mula dan ikon Penjelajah Fail. Selain itu, Kedai Microsoft sedang direka semula untuk kemas kini Windows utama seterusnya.


Dilaporkan sebelum ini, jumlah pengguna aktif Windows 10 pada akhir April telah mencapai 1.3 bilion. Salah satu sebab pertumbuhan yang ketara ini adalah pandemik COVID-19.


Semasa wabak ini, lebih banyak orang membeli PC kerana memerlukan peranti untuk berfungsi dan belajar dari jauh.


Pencapaian ini pastinya memberangsangkan bagi Microsoft, terutamanya pasukan Windows 10. Sebabnya adalah kerana mereka memerlukan masa yang lama untuk memecahkan tanda pengguna 1 bilion. Sebenarnya, masa yang diperlukan untuk mencapai sasaran tersebut dijangka 2 tahun dari sasaran awal.

Windows 10 akhirnya menyokong Bluetooth AAC Windows 10 akhirnya menyokong Bluetooth AAC Reviewed by thecekodok on 4:04:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.